in

Хелоуин е: Много хора днес спазват интересни традиции. Празнувате ли го или не?

Снимка: Pixabay

Днес е 31 октомври. На този ден милиони хора по света отбелязват празника на Вси светии, по-познат като Хелоуин.

Началото си Хелоуин води от келтския езически ритуал Сауин (Samhain) – фестивал на плодородието и новогодишен празник, празнуван в края на октомври. Тогава, според вярванията на древните келти, в нощта срещу Нова година, починалите през изминалата навестяват света на живите, в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят, хората гасят огъня в огнищата си, а се събират около огньовете, палени по случая от жреците-друиди, които устройват гадания. Събралите се се опитват да изглеждат колкото се може по-страшно, обличайки и надявайки животински кожи и глави, с намерението да изплашат привиденията и да ги отблъснат назад в света на мъртвите.

Празникът е особено популярен в Съединените щати, Канада и Великобритания, но през последните години го отбелязват и много хора в България.

На този ден по традиция се дълбаят тикви, които се превръщат във фенери, организират се партита със страшни костюми, разказват се страшни истории, а децата обикалят домовете на съседи, за да събират лакомства, и ако се наложи им погаждат номера и правят пакости.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.