in

31 октомври – Международен ден на Черно море: 16 милиона души живеят по крайбрежието му

Снимка: Google Maps

Днес (31 октомври) отбелязваме Международния ден на Черно море. Днес 16 милиона души от шест държави, населяващи крайбрежието на Черно море, имат повод да празнуват

През 1993 г. е подписана Одеската декларация, която полага основите, върху които шестте черноморски държави заедно с международните донори извършват задълбочена оценка на състоянието на черноморската среда.

Целта е да бъде опазено Черно море и неговите природни ресурси да бъдат използвани устойчиво.

По-късно е разработен и Стратегическият план за действие за възстановяване и опазване на Черно море, подписан на 31 октомври 1996 г.

Конвенцията насърчава прилагането на мерки за предотвратяване и смекчаване на замърсяването на морето и бреговите зони, управление на рибните ресурси и сътрудничество между държавите. Конвенцията посочва важността на сътрудничеството между прилежащите държави, за да се постигне оптимално управление и опазване на морската околна среда, провеждането на научни изследвания и мониторинг на морската околна среда в Черно море.

„В последно време учените установяват, че Черно море почти е загубило способността си да се възстановява от замърсяването, което причиняват хората. На днешния ден традиционно хората в България организират почиствания, наблюдения, изследване на околната среда на крайбрежието и други екоинициативи“, разказва Николай Танчев, активен гражданин и председател на фондация ”Гея”, пред медия „Нова Варна“.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.