Категории: АкцентиВарна

Виолета Тончева в предаването „По пладне“, представя творческите вълнения и проекти на операта и театъра във Варна (ВИДЕО)

Реклама

В Деня на народните будители гост в студиото на медия „Нова Варна“ в предаването „По пладне“ – сезон 3, гост бе Виолета Тончева, PR на Театрално-музикален продуцентски център – Варна.

В този празничен ден г-жа Тончева сподели много интересни факти от творческото ежедневие на ДТ „Стоян Бъчваров“ и Държавна опера – Варна. Представяйки книгата на маестро Кръстин Настев „Хорът и хоровият диригент в операта. Аспекти в работата с оперен хор“, тя подчерта изследователския характер и практическата насоченост на изданието, както и неговия принос към музиковедската литература в България.

Кръстин Настев е роден през 1980 г. в Пловдив. Първите си уроци по музика получава в Хора на пловдивските момчета. Завършва Музикалното училище в родния си град и е един от последните ученици на Маестро Крикор Четинян в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Завършва с отличие и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в София, в класовете по хорово и оркестрово дирижиране на Мирослав Попсавов и Пламен Джуров (2005). Специализира дирижиране в Музикалнатаакадемия – Базел, Швейцария (2016).

Участва в майсторските класове на: Frieder Bernius (2014), Lutz Köhler, Gianluigi Gelmetti(2013), Donato Renzetti, Marc Shanahan (2012), BrunoAprea (2011), Георги Димитров (2006), Васил Казанджиев (2004), Alain Haseldine (2003).

Отличен е със Специална награда от конкурса за млади диригенти “Europa Cantat“ в Санкт Петербург (2013) и с Трета награда от Академичния конкурс за изпълнение на творби от „Й. С. Бах“ в АМТИИ Пловдив (2001).

Дирижира Софийската филхармония и Националния филхармоничен хор (2018), прави записи със Симфоничния оркестър на БНР (2017), гост-диригент е на Държавна опера Пловдив и на Плевенската филхармония (2017). Ръководи, заедно с Крикор Четинян, майсторски класове по дирижиране в Пловдив (2015, 2016, 2017), дебютира с операта „Селска чест“ в Софийската опера и балет (2016).

Журира Международния хоров фестивал в Хонг Конг (2015) и Международния хоров фестивал в Санкт Петербург (2014). Музикален ръководител е в Teater del Cercle – Барселона (2012-2013) и на London Chamber Opera на турне в Азия (2012).

Работи като диригент на Операта в Анталия –Турция (2008- 2011), гост-диригент е на Симфоничните оркестри в Бурса, Анталия, Ескишехир (2008-2011), дирижира Пловдивска филхармония на турне в Италия (2007) и е диригент на Оперно-филхармоничното дружество Пловдив (2005-2008). От януари 2019 г. Кръстин Настев е диригент на Държавна опера Варна.
Книгата на маестро Настев е достъпна не само за професионалната, а и за масовата публика, тя проследява развитието на оперния хор през вековете и значението му в оперната драматургия.

Виолета Тончева представи ноемврийските акценти в програмата на Театрално-музикален продуцентски център – Варна с интересни представления и концерти, сред тях и премиерните заглавия „Летящият холандец“ на оперната и „Свръхчовек“ на театралната сцена.

В разговора беше отделено внимание на незабравимия варненец маестро Борислав Иванов, който остави трайна диря в културния живот на Варна и България. Ръководил в продължение на 30 години най-големите оперни театри в България, дирижирал на четири континента, маестро Иванов има огромен принос за развитието на Варненската опера, която учреди на негово име международен конкурс за млади диригенти.

Виолета Тончева изтъкна, че Държавна опера – Варна е отличена с пет номинации за наградата „Кристална лира“ 2023 на Съюза на българските музикални и танцови дейци, който ще обяви на тържествена церемония тази вечер своите лауреати.

Проект „По пладне“ се реализира с финансовата подкрепа на община Варна чрез процедура за медийни проекти – конкурс 2023 г.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 53 минути

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 58 минути

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди един час

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди един час

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 2 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 2 часа