Категории: АкцентиВарна

Игор Лазаренко в предаването „По пладне“, разкри неизвестни факти за една от най-интересните сгради във Варна (ВИДЕО)

Реклама

В Деня на народните будители – 1 ноември, в студиото на медия „Нова Варна“ в предаването „По пладне“ сезон 3, наш гост бе Игор Лазаренко. Господин Лазаренко е директор на Регионален исторически музей – Варна.

Разговорът с г-н Игор Лазаренко протече в духа на празника и с начертаване на бъдещите творчески планове на институцията, която той управлява. Акцентирано бе върху сградата, в която се помещава РИМ-Варна. Една от най-представителните сгради във Варна и страната. Известно е на варненци, че това е сградата на Девическата гимназия. Директорът разкри завесата и поясни някои факти, които са малко известни, като например това, че в двора на Девическата гимназия е открито подмогилно погребение, което показва, че няма нищо случайно в това, че музеят се помещава точно там. Открито е и антично водно съоръжение. Според директора това място винаги е имало археологически привкус.

Интересни факти бяха споделени от господин Лазаренко и за откритите обекти на РИМ-Варна. Такива са Аладжа манастир и Побити камъни или по скоро една част от Побитите камъни. Аладжа манастир е бил отворен и повреме на ковид пандемията защото е на открито и това е носило добри приходи на РИМ-Варна.

А колкото до сградата, в която се помещава РИМ – Варна тя иска и голяма поддръжка, но музеят се грижи като добър стопанин всичко да бъде наред. Едно от нещата, с което се гордсее директорът на Регионален исторически музей Варна главен асистент Игор Лазаренко е подновяването или по точно реставрацията на дограмата, която е оригинална още от построяването на сградата на Девическата гимназия.

Варненският халколитен некропол фигурира в почти всички учебници по археология в света. Той се изучава като един паметник, който е много важен за развитието на човешката цивилизация. Това е некропол, оставен от едно общество, което е било в степен на високо държавно развитие с йерархична структура. Населението е било комуникативно по данни на намерените находки. Повечето неща нямат местен произход, което показва контактите на това общество със света.

Както е известно първоначално Варненският халколитен некропол е датиран към късния Халколит, но с напредването на археологическото проучване точният времеви обхват на ползване на обекта става един от най-дискутираните въпроси сред учените. Възможността обектът да бъде датиран във възможно най-тесни граници е затруднена от липсата на повече синхронни археологически обекти, от които да бъде използван материал за датиране и последващ анализ. На територията на България синхронни обекти са халколитните некрополи край Дуранкулак и Девня, при които наличието на находки от погребални дарове е значително по-малко – особено от златни и медни артефакти (в некропола при Дуранкулашкото езеро, където са проучени 1204 гроба, 440 от които са датирани към всички фази на Културата Варна, са открити едва приблизително 50 g златни артефакти.

Много инетерси факти сподели гл.ас. д-р Игор Лазаренко за цивилизацията, която е обитавала нашите земи в онези далечни времена. Тя е обитавала района около река Провадийска. Това са местата около Варненското и Белославското езера. Има данни за една развита цивилизация, която е общувала с много народи.

Проект „По пладне“ се реализира с финансовата подкрепа на община Варна чрез процедура за медийни проекти – конкурс 2023 г.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 3 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 3 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 3 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 3 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 3 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 4 часа