in

Мария Габриел на визита в САЩ: Срещна се с представители на американските евреи и български IT-специалисти

Снимка: Пресцентър на Министерство на външните работи Република България

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел се срещна с представители на Американския еврейски комитет и водещи еврейски организации в Лос Анджелис. Срещата се проведе в контекста на 120-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и САЩ и на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Освен това Мария Габриел се срещна и с бизнес делегация от щата Юта и представители на българската IT индустрия от Силициевата долина.

Една от основните теми в разговора с представители на Американския еврейски комитет бе терористичното нападение на Хамас срещу Израел. „България осъжда по най-категоричен начин терористичните атаки на „Хамас“ в Израел. Солидарни сме с израелския народ в този момент. Взетите за заложници цивилни граждани трябва да бъдат незабавно и безусловно освободени. Подкрепяме всички, които в действията си се водят от волята да се сложи край на насилието. В основата на подхода ни е опазването на демократични ценности и фундаментални принципи, сред които борбата с антисемитизма“, наблегна вицепремиерът.

Мария Габриел представи усилията на България за борбата с антисемитизма, както и предприетите действия по изпълнението на националните ни ангажименти като пълноправен член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста.

Вицепремиерът открои и приемането на първия в България Национален план за борба с антисемитизма. Националният план е разработен в съответствие със Стратегията на Европейската комисия за борба с антисемитизма и насърчаване на еврейския начин на живот (2021-2030 г.). Предвидено е всяка година да бъде представян и отчет за изпълнението на дейностите, заложени в него.

Във фокуса на дискусията бяха и теми като новите технологии и превръщането на България в регионален иновационен хъб. Вицепремиерът наблегна, че „България може да бъде фактор за стабилност в региона на Югоизточна Европа и надежден партньор на НАТО за сигурността в Черноморския регион“.

Подновяването на стратегическия диалог на България със САЩ и заложените цели за борба с дезинформацията бяха също сред обсъжданите теми.

Снимка: Пресцентър на Министерство на външните работи
Република България

Вицепремиерът и министър на външните работи се срещна и с бизнес делегация от щата Юта. Делегацията бе ръководена от Джонатан Фрийдмън, президент и главен изпълнителен директор на Световния търговски център в Юта. В срещата се включиха и представители на българската IT индустрия от Силициевата долина.

Юта е сред водещите щати за заетост в сферата на IT и е лидер в класациите за най-бързо развиващи се региони по отношение на нови работи места в технологичната индустрия. В щата има над 9300 технологични предприятия. Забележителният напредък в иновациите и IT индустрията на Юта е причина районът Лехи да получи наименованието „Силиконовите склонове“. Също така през последните години Юта се състезава с Холивуд за лидерска позиция в американската филмова индустрия.

САЩ е сред главните дестинации за български високотехнологични продукти с около 10% от общите продажби на чуждестранни пазари. „Насърчаването на търговско-икономическото сътрудничество е в центъра на сътрудничеството на България и САЩ. България е надежден партньор, фактор за стабилност в Югоизточна Европа и регионален иновационен хъб“, заяви Мария Габриел.

Вицепремиерът подчерта, че България разполага с динамична технологична екосистема. „Българският пазар е атрактивна дестинация за инвестиции на американските компании. Той предлага стабилна макроикономическа среда, стратегическо местоположение и високо квалифицирани специалисти. Като стратегически партньори, двете страни продължаваме да разширяваме сътрудничеството си в области от взаимен интерес като търговия и инвестиции, информационни технологии и иновации“.

Срещата в Лос Анджелис се очаква да бъде последвана от посещение и на американска бизнес делегация в България по покана на Мария Габриел.

Публикувано от Венета Николова

Магистър по „Публична комуникация“ от ФЖМК към СУ „Св. Климент Охридски“. Варненка, майка на едно дете, работила в сферата на връзките с обществеността (PR).