Категории: Свят

Мария Габриел на визита в САЩ: Срещна се с представители на американските евреи и български IT-специалисти

Реклама

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел се срещна с представители на Американския еврейски комитет и водещи еврейски организации в Лос Анджелис. Срещата се проведе в контекста на 120-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и САЩ и на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Освен това Мария Габриел се срещна и с бизнес делегация от щата Юта и представители на българската IT индустрия от Силициевата долина.

Една от основните теми в разговора с представители на Американския еврейски комитет бе терористичното нападение на Хамас срещу Израел. „България осъжда по най-категоричен начин терористичните атаки на „Хамас“ в Израел. Солидарни сме с израелския народ в този момент. Взетите за заложници цивилни граждани трябва да бъдат незабавно и безусловно освободени. Подкрепяме всички, които в действията си се водят от волята да се сложи край на насилието. В основата на подхода ни е опазването на демократични ценности и фундаментални принципи, сред които борбата с антисемитизма“, наблегна вицепремиерът.

Мария Габриел представи усилията на България за борбата с антисемитизма, както и предприетите действия по изпълнението на националните ни ангажименти като пълноправен член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста.

Вицепремиерът открои и приемането на първия в България Национален план за борба с антисемитизма. Националният план е разработен в съответствие със Стратегията на Европейската комисия за борба с антисемитизма и насърчаване на еврейския начин на живот (2021-2030 г.). Предвидено е всяка година да бъде представян и отчет за изпълнението на дейностите, заложени в него.

Във фокуса на дискусията бяха и теми като новите технологии и превръщането на България в регионален иновационен хъб. Вицепремиерът наблегна, че „България може да бъде фактор за стабилност в региона на Югоизточна Европа и надежден партньор на НАТО за сигурността в Черноморския регион“.

Подновяването на стратегическия диалог на България със САЩ и заложените цели за борба с дезинформацията бяха също сред обсъжданите теми.

Снимка: Пресцентър на Министерство на външните работи
Република България

Вицепремиерът и министър на външните работи се срещна и с бизнес делегация от щата Юта. Делегацията бе ръководена от Джонатан Фрийдмън, президент и главен изпълнителен директор на Световния търговски център в Юта. В срещата се включиха и представители на българската IT индустрия от Силициевата долина.

Юта е сред водещите щати за заетост в сферата на IT и е лидер в класациите за най-бързо развиващи се региони по отношение на нови работи места в технологичната индустрия. В щата има над 9300 технологични предприятия. Забележителният напредък в иновациите и IT индустрията на Юта е причина районът Лехи да получи наименованието „Силиконовите склонове“. Също така през последните години Юта се състезава с Холивуд за лидерска позиция в американската филмова индустрия.

САЩ е сред главните дестинации за български високотехнологични продукти с около 10% от общите продажби на чуждестранни пазари. „Насърчаването на търговско-икономическото сътрудничество е в центъра на сътрудничеството на България и САЩ. България е надежден партньор, фактор за стабилност в Югоизточна Европа и регионален иновационен хъб“, заяви Мария Габриел.

Вицепремиерът подчерта, че България разполага с динамична технологична екосистема. „Българският пазар е атрактивна дестинация за инвестиции на американските компании. Той предлага стабилна макроикономическа среда, стратегическо местоположение и високо квалифицирани специалисти. Като стратегически партньори, двете страни продължаваме да разширяваме сътрудничеството си в области от взаимен интерес като търговия и инвестиции, информационни технологии и иновации“.

Срещата в Лос Анджелис се очаква да бъде последвана от посещение и на американска бизнес делегация в България по покана на Мария Габриел.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Пригответе се за облачно време по Черноморието тази събота

Според прогнозата на НИМХ днес по Черноморието ще има значителна облачност, но въпреки това дъжд…

преди 2 часа

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 16 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 16 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 16 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 16 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 17 часа