Категории: България

Окончателно: На балотажа в 5 900 секции у нас ще се гласува и с машини

Реклама

На втория тур на местните избори у нас ще може да упражним правото си на глас в 7250 секции. В около 5900 от тях ще се гласува с машина. Това обяви говорителят на ЦИК Росица Матева на специална пресконференция днес.

И допълни, че избирателната активност при първия тур на 29 октомври е била под 50%. „Всички 265 Общински избирателски комисии предадоха в законния срок протоколите за изборните резултати. В момента се извършва повторно въвеждане на данните от документите в изчислителния пункт в ЦИК. По данни на протоколите на СИК у нас са гласували 2 714 979 избиратели, което прави 44,94% от всички, които имат право на глас. За сравнение, през 2019 г. този процент е бил 49,76, а на парламентарните през април – 40”, поясни Матева.

„На 5 ноември ще избираме 91 кметове на общини, 451 кметове на кметства и 31 кметове на райони. В 4 кметства ще има балотаж, в който ще участват 3-ма кандидати, тъй като вторият и третият кандидат са с равен брой гласове”, поясни Матева.

Малко над 6.3 млн. българи имат право на глас на втория тур на местните избори.

„В неделя ще могат да гласуват избирателите, които между първия и втория тур са придобили избирателни права, включително навършилите 18 години към изборния ден. От избирателните списъци са изключени тези, които са загубили избирателни права между двата тура. В списъците са включени и избирателите, които са подали заявления за гласуване по настоящ адрес. По същия начин, за гласуване с подвижна Секционна избирателна комисия нови заявления не трябва и не могат да бъдат подавани. Те ще бъдат подготвени на база подадените заявления за първи тур, но там, където има включени в избирателния списък по-малко от 10 души, избор с тази комисия не следва да бъде произвеждан”, поясни говорителят на ЦИК.

По отношение на финансовия министър Асен Василев, който не можа да гласува на първия тур, защото не беше в избирателните списъци, Матева заяви:

„Централната избирателна комисия няма правомощия да разрешава на когато и да било да гласува. Избирателните списъци се изготвят от общинските администрации и се отпечатват от Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“. Запознати сме от медиите за този казус. Той не е фигурирал в списъците от първия тур и сигурно така ще бъде и на втория”.

По публикацията работи: Венета Николова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 13 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 13 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 14 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 14 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 14 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 14 часа