in

1 ноември – Ден на народните будители. Как Варна ще отбележи празника?

Кадър: Youtube/Мария Петрова

В България 1 ноември е Ден на народните будители. Празникът е посветен на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение и всички тези, които са съхранили през вековете духовните ценности на нацията. Във Варна той ще бъде отбелязан с програма, която включва молебен и поднасяне на цветя на Възрожденската алея в Морската градина. Интересна инициатива по случай празника е подготвил и Музеят на Възраждането:

Ето как Варна ще отбележи Деня на народните будители (ПРОГРАМА)

История на празника:

Празникът се отбелязва за първи път в Пловдив през 1909 г. Цел на честването му е да се прослави делото на Свети Иван Рилски, на светите братя Кирил и Методий, на Йоан Екзарх, на Патриарх Евтимий, на героите от Българското Възраждане – Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Георги Раковски, Петър Берон, Любен Каравелов, на Васил Левски, на Христо Ботев, на Григор Пърличев, на стружките братя Миладинови, на книжари и издатели, на хора на перото и книгата, на мислители и вдъхновители на ценностите на българската национална революция, на българското прераждане от етнос в нация, от средновековни хора в модерни граждани.

Предложението за промяната е направено от правителството на Александър Стамболийски на 31 октомври 1922 г. Инициатор на промяната е тогавашният министър на народното просвещение Стоян Омарчевски. От 1 ноември 1923 г. с указ на цар Борис III е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи.

От 1945 година празникът е забранен. След дълго прекъсване със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-то Народно събрание, на 28 октомври 1992 г., се възобновява традицията на празника.

Във Варна Денят на народните будители също ще бъде отбелязан подобаващо – с молебен и поднасяне на венци и цветя ще започне той. Началото е в 10 ч. пред паметника на Отец Паисий в Морската градина.

В 17:00 ч. историкът Кольо Хубенов от Музея на Възраждането ще разкаже интересни факти пред изложбата с ликовете на национални и местни народни будители, която се намира на пл. „Независимост“.

В София обаче той ще бъде белязан от протест на български творци. Причината е унизително ниските възнаграждения на работещите в библиотеките, музеите, галериите, музикалните и театрални институти, БНР и Държавна агенция „Архиви“.

Недоволството ще започне в 12 часа пред Столичната библиотека. Исканията, които протестиращите са формулирали са 12. Сред тях са увеличаване на бюджета за култура през новата година и допълнителни щатни бройки при разкриването на нови филиали и центрове към регионалните културни институти.

По публикацията работи: Венета Николова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/