Категории: Варна

1 ноември – Ден на народните будители. Как Варна ще отбележи празника?

Реклама

В България 1 ноември е Ден на народните будители. Празникът е посветен на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение и всички тези, които са съхранили през вековете духовните ценности на нацията. Във Варна той ще бъде отбелязан с програма, която включва молебен и поднасяне на цветя на Възрожденската алея в Морската градина. Интересна инициатива по случай празника е подготвил и Музеят на Възраждането:

История на празника:

Празникът се отбелязва за първи път в Пловдив през 1909 г. Цел на честването му е да се прослави делото на Свети Иван Рилски, на светите братя Кирил и Методий, на Йоан Екзарх, на Патриарх Евтимий, на героите от Българското Възраждане – Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Георги Раковски, Петър Берон, Любен Каравелов, на Васил Левски, на Христо Ботев, на Григор Пърличев, на стружките братя Миладинови, на книжари и издатели, на хора на перото и книгата, на мислители и вдъхновители на ценностите на българската национална революция, на българското прераждане от етнос в нация, от средновековни хора в модерни граждани.

Предложението за промяната е направено от правителството на Александър Стамболийски на 31 октомври 1922 г. Инициатор на промяната е тогавашният министър на народното просвещение Стоян Омарчевски. От 1 ноември 1923 г. с указ на цар Борис III е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи.

От 1945 година празникът е забранен. След дълго прекъсване със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-то Народно събрание, на 28 октомври 1992 г., се възобновява традицията на празника.

Във Варна Денят на народните будители също ще бъде отбелязан подобаващо – с молебен и поднасяне на венци и цветя ще започне той. Началото е в 10 ч. пред паметника на Отец Паисий в Морската градина.

В 17:00 ч. историкът Кольо Хубенов от Музея на Възраждането ще разкаже интересни факти пред изложбата с ликовете на национални и местни народни будители, която се намира на пл. „Независимост“.

В София обаче той ще бъде белязан от протест на български творци. Причината е унизително ниските възнаграждения на работещите в библиотеките, музеите, галериите, музикалните и театрални институти, БНР и Държавна агенция „Архиви“.

Недоволството ще започне в 12 часа пред Столичната библиотека. Исканията, които протестиращите са формулирали са 12. Сред тях са увеличаване на бюджета за култура през новата година и допълнителни щатни бройки при разкриването на нови филиали и центрове към регионалните културни институти.

По публикацията работи: Венета Николова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

България се готви да посрещне един от най-великите си дни

Независимостта на България е провъзгласена на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 година в…

преди 3 минути

До часове настъпва астрономическата есен в България

Астрономическата есен през 2024 година настъпва на 22 септември в 15:43 часа и свършва на…

преди 7 минути

Официално: Йорданка Фандъкова се завръща

Стана ясно, че от ГЕРБ-СДС вече са готови и обявиха част от водачите си в…

преди 11 минути

Кой ще бъде обявен за пътен полицай на годината

Пътен полицай на годината ще бъде обявен след състезания между 70 участници от 28 областни…

преди 13 минути

Земетресение на 100 км от София. Усетихте ли го

Земетресение с магнитуд 2.7 по Рихтер е регистрирано в граничния район между България и Северна…

преди 16 минути

Президентът потъна в скръб: Днес се разделяме

„Днес се разделяме с двама достойни летци. Искам да изразя съболезнование към семейството, близките и…

преди 2 часа