Категории: Варна

Варненските математици в предаването „По пладне“ разказаха за готвената голяма конференция (ВИДЕО)

Реклама

В третия сезон на предаването „По пладне“ в студиото на медия „Нова Варна“ гостува Павлин Петков. Той е известeн с това, че е дългогодишен директор на Математическата гимназия във Варна. Той е бил начело на училището цели 31 години.

Г-н Петков е заместник-председател на Съюза на математиците в България. Съюзът на математиците в България (СМБ) е доброволна, творческа, обществена, неполитическа организация. Членове на СМБ могат да бъдат физически лица и юридически лица, които проявяват интерес или дейността им е свързана с математиката и информатиката

Тази организация е много голяма. Математикът обясни какъв е принципът и структурата на съюза. Той се състои от секции. Варненската секция се състои от 180 човека, а на национално ниво са 1800. Във Варна членуват учители по математика, компютърни науки. От две години има и начални учители, които имат специфика. Има преподаватели във висшите училища. Студенти и ученици не членуват, но те биват включени под друга форма в живота на съюза. Включват се в конференциите. В конференциите има ученически секции, където децата може да се изявят. Това е много полезно за децата.

Съюзът на математиците организира много полезни курсове и школи, в които всеки може да се запише. Това е платена форма. Най-голям интерес проявяват учениците до 5 – 6 клас. Занятията се провеждат в Морско училище във Варна. Организират се състезания, по собствен календар на съюза. Те са с дълга история, имат си формат и са с такси, за да се подпомага дейността на съюза. Един от най-добрите възпитаници на съюза на математиците е ученикът от Математическата гимназия във Варна Веселин Маркович. Той е единадесети клас и освен спечеления златен медал за България като национален състезател, беше обявен за абсолютен победител на RMI-2023 като единствен класиран на първо място от двата състезателни дни в Romanian Master of Informatics.

Всяка година на пролет се правят пробни изпити за 7 клас. Правени са опити и за организиране на пробни зрелостни изпити. По думите на г-н Петков това е много полезно за учениците. По този начин свикват с различната среда.

Колкото до учителите, главно се работи по квалификационната дейност. Формите са класически. Правят се обучения и др. Но най-голямата проява е регионалната конференция, която тази година ще бъде на 9. и 10. декември 2023 г. в Албена. Конференцията е двадесет и втора – регионална научно-практическа, а темата е „Математика и информатика – реалности и перспективи“, организирана от СМБ – секция Варна.

Програмата на конференцията ще включва доклади от областта на математиката, информатиката, информационните технологии, компютърното моделиране и методиката на обучение в различните образователни степени. Акцент в програмата ще са новаторски подходи и използване на изкуствен интелект за реализиране на съвременно обучение по математика и информатика. Този нов фокус на конференцията ще насърчава обмена на идеи освен с интегрирането на иновации в методите и средствата на обучение, така и използването на възможностите, предоставени от изкуствения интелект – предимства, рискове и перспективи.

И тази година СМБ – секция Варна отправя покана и към началните учители за включване в научно-методическия форум като участници с доклад или слушатели.

Финансирането на участето в тази конференция е смесено. От една страна самите участници си плащат определена част. Поемат се и командировки от страната, която изпраша дадения участник. По думите на господин Петков това е едно събитие, което се очаква с голям инетер от цялата матерматическа гилдия в България.

Повече от интервюто ни с Павлин Петков, можете да чуете във видеото:

Проект „По пладне“ се реализира с финансовата подкрепа на община Варна чрез процедура за медийни проекти – конкурс 2023 г.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

ЦИК излезе с категорична позиция във връзка с твърдения за хартията за машинно гласуване

Според ЦИК подобни "неверни твърдения" целят да всеят недоверие в машинното гласуване.  От ЦИК са…

преди 2 часа

МОН с новина за деветокласниците: Обявиха важни дати

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков обяви пред социалните партньори от Отрасловия съвет…

преди 3 часа

Служебният министър на иновациите и растежа във Варна: Спекулация е, че хартията на БНБ не отговаря на стандарта на вносителя на машините

Днес служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор за материално-техническо обезпечаване…

преди 3 часа

Война за паркоместа в столицата: Мъж е пребит от свой съсед

Свадата, прераснала във физическа саморазправа, се е разиграла в софийския квартал „Овча Купел”. Потърпевшият е…

преди 4 часа

Заради вятърните електроцентрали: Кметът на Добричка община поиска среща с Главчев за свикване на местен референдум

Според кмета на Добричка община Соня Георгиева се прави опит да се ограничи правото на…

преди 4 часа

До края на годината настъпва голяма промяна по пътищата в България

Стана ясно, че до края на годината камерите на тол системата ще бъдат сертифицирани да…

преди 4 часа