in

Възможно е цял живот да сте варили яйцата неправилно: Ето как се прави всъщност

Снимка: Pixabay

Кокошите яйца са богати на много витамини и минерали, поради което се считат за уникална добавка към менюто на хората, стига да се консумират в оптимално количество. Но ако яйцето бъде сварено по неправилен начин, то може да загуби всички полезни същества от състава си.

Важно е яйцето да се вари правилно, за да не се унищожат съдържащите се в него витамини от група В и фолиева киселина. Трябва да се избягват високи температури. Яйцето трябва да бъде поставено сурово в тенджера, напълнена със студена вода и покрита с капак, съветва сайтът Актуално.

Едва след тези стъпки може да сложите тенджерата на горещ котлон, но точно докато заври водата. След това свалете съда от котлона и изчакайте. Дръжте капака затворен за 3 минути за рохко сварено яйце, 6 минути за поширано яйце и 14 минути за твърдо сварено яйце.

Ползи за здравето

Яйцето се счита за диетичен продукт, с ниско съдържание на калории. Микроелементите в състава му са необходими за правилното функциониране на клетките, отбелязва според диетолога Йоланта Лангауер. Според нея две яйца покриват една трета от дневната нужда от белтъчини за човек със средно тегло, а жълтъкът съдържа почти всички микроелементи и много витамини.

Благодарение на това тази храна помага за функционирането на много системи на тялото, включително имунната, костната и репродуктивната система.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/