Категории: Варна

Първо пред медия „Нова Варна“: Отново златна монета в Девня (ВИДЕО)

Реклама

В третия сезон на предаването „По пладне“ в студиото на медия „Нова Варна“ гостува Иван Сутев, който е директор на Музея на мозайките в гр. Девня. Господин Сутев работи в музея в Девня от 1990 година, след като завършва университета във Велико Търново. От 2007 година е директор на Музея в Девня.

Господин Сутев разказа за археологическите проучвания на древния римски град Марцианополис, които биват подновени през 2009 година и се провеждат под ръководството на археолога д-р Христо Кузов от РИМ Варна.

„Работи се усърдно с колегите от РИМ-Варна“, заявява директорът на музея и е категоричен, че тези разкопки са много важни. По думите на директора е много важно взаимодействието между големия Регионален музей и по-малките музеи в областта. Важна е и подкрепата на съответната община. Музеят е с археологическа насоченост, тъй като се намира на територията на археологически резерват.

Марцианополис е бил един голям римски град, основан в апогея на Римската империя, споделя Иван Сутев.

„Доколкото ми е известно защитената площ на Одесос е около 350 дка, а Марцианополис е на площ, повече от 700 дка. Марцианополис е бил столица на римска провинция и един от големите и важни римски градове в тази част на империята, край който се случват изключително важни исторически събития, свързани със съдбата на Римската империя“, обяснява той.

Музейната сграда в Девня е построена върху основите на антична сграда, проучвана през 1976 г. Проучването на античната сграда е станало под ръководството на археолога Александър Минчев от РИМ-Варна, както и на Анастас Ангелов.

Относно проучванията на Марцианополис, Иван Сутев заяви, че съдействието на РИМ-Варна е решаващо. „Работим с археолога д-р Христо Кузов от РИМ-Варна. Както споменах започнахме от 2009 г. и продължаваме и досега да работим в един много добър синхрон. И резултатите не закъсняха“, разкри г-н Сутев.

През 2019 година е започнато проучване на един възлов сектор, който се намира в подножието на епископската базилика. Тогава са открити 19 златни монети, които са експонирани в музея в Девня и могат да се видят от всички посетители. Тази година, при настоящите разкопки, е намерена нова златна монета, която е двадесета.

„В момента изясняваме плана на една късноантична сграда, която най-вероятно е унищожена по време на хунските нашествия от V век“, разказва директорът на Музея на мозайките. Той поясни и това, че доколкото е известно от историческите извори, армиите на Атила прегазват Балканския полуостров и достигат чак до Термопилите в същинска Гърция.

Откритите златни монети са от времето на римския император Теодосий II. Новооткритата сега двадесета монета ще допълни досегашната експозиция от 19 монети. Открити са и мозайки, които все още не са показани. Те всъщност са най-същественото откритие от научна гледна точка.

Директорът на музея в Девня сподели и за един проект, с който се предвижда Римският амфитеатър да се реставрира. Цели се да се направи социализация на сградата, да се направи достъпна среда с всички екстри и да се използва мястото от всички. Цели се от този амфитеатър да тръгва един туристически маршрут, който да минава през Музея на мозайките.

Съвсем скоро ще има и нова витрина, която ще стане част от експозицията на Музея на мозайките в Девня. Тя ще се състои от ценни находки от края на II – началото на III век от н.е. Те са открити в неразграбена зидана гробница в кв. „Химик“ през далечната 1993 г., но до този момент са съхранявана във фондохранилището на музея заради липса на средства предметите да бъдат реставрирани, за да придобият стойността на музейни експонати. Могат да се видят на следващата снимка:

Снимка: Иван Сутев (Реставрираните бронзови съдове и предмети от гробницата в кв. „Химик“)

Повече за откритите находки, можете да чуете в цялото интервю с Иван Сутев:

Проект „По пладне“ се реализира с финансовата подкрепа на община Варна чрез процедура за медийни проекти – конкурс 2023 г.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

ЦИК излезе с категорична позиция във връзка с твърдения за хартията за машинно гласуване

Според ЦИК подобни "неверни твърдения" целят да всеят недоверие в машинното гласуване.  От ЦИК са…

преди 8 часа

МОН с новина за деветокласниците: Обявиха важни дати

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков обяви пред социалните партньори от Отрасловия съвет…

преди 9 часа

Служебният министър на иновациите и растежа във Варна: Спекулация е, че хартията на БНБ не отговаря на стандарта на вносителя на машините

Днес служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор за материално-техническо обезпечаване…

преди 9 часа

Война за паркоместа в столицата: Мъж е пребит от свой съсед

Свадата, прераснала във физическа саморазправа, се е разиграла в софийския квартал „Овча Купел”. Потърпевшият е…

преди 10 часа

Заради вятърните електроцентрали: Кметът на Добричка община поиска среща с Главчев за свикване на местен референдум

Според кмета на Добричка община Соня Георгиева се прави опит да се ограничи правото на…

преди 10 часа

До края на годината настъпва голяма промяна по пътищата в България

Стана ясно, че до края на годината камерите на тол системата ще бъдат сертифицирани да…

преди 10 часа