in

Голямо бедствие удари Централна Америка (ВИДЕО)

Кадър: X/Anonimo.sv

Проливни дъждове се изсипаха по тихоокеанското крайбрежие на Централна Америка, които унищожиха реколтата и разселиха стотици хора. Причина за това е тропическата буря „Пилар“. Към момента има информация за четири жертви на мощната буря.

Трима души са загинали поради бурята в Салвадор и един в съседен Хондурас, според властите за гражданска защита, съобщава БГНЕС. В двете страни и в Гватемала стотици хора бяха евакуирани от високорискови зони и отведени във временни убежища. „Пилар“ беше на около 260 километра от бреговете на Ел Салвадор в сряда, предизвиквайки буреносни ветрове, съобщи Националният център за ураганите на САЩ (NHC).

„Центърът на „Пилар“ ще продължи да се отдалечава от бреговете на Централна Америка и следващите дни се прогнозира „постепенно отслабване“. Въпреки това „обилните валежи и внезапните наводнения са все още заплаха за части от Централна Америка,“ предупреди центърът.

Салвадорският министър на околната среда Фернандо Лопес каза, че страната поддържа високо ниво на тревога. „Не можем да свалим гарда си… има много натрупана вода, може да има наводнения на реки и свлачища“.

Асоциацията на дребните фермери в страната каза, че много култури са били наводнени, но размерът на щетите не е количествено определен.

Хондурас също издаде предупреждение за крайбрежните райони, докато в Гватемала службите за спешна помощ се подготвят за възможни внезапни наводнения.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/