Категории: Свят

Страшна буря удря Франция и Англия: 1 млн. души останаха без ток, а поривите на вятъра са чудовищни (ВИДЕО)

Реклама

Мощната буря „Сиаран“ нанесе страшни щети във Франция, Нормандските острови и Южна Англия. Съобщава се, че поривите на вятъра достигат над 200 км/ч. Има много материални щети. Един човек във Франция е загинал, затиснат от клон на дърво

Бурята „Сиаран“ донесе ураганни ветрове във Франция, Нормандските острови и Южна Англия, оставяйки повече от един милион души без достъп до електричество и принуждавайки стотици училища да бъдат затворени, съобщава Си Ен Ен.

Към момента има информация за поне един загинал човек във Франция, докато 1,2 милиона души в страната останаха без ток, след като ветрове със скорост над 120 километра в час и пориви от над 200 км/ч удариха департамент Финистер на северозапад, според метеорологичната агенция на страната Meteo-France. Скоростта на вятъра счупи няколко местни рекорда.

„Много силните ветрове и пориви, които следваха един след друг през цялата нощ, причиниха много дървета, клони и електрически и телефонни линии по цялата пътна мрежа да паднат на земята“, се казва в изявление на правителството на Финистер.

Около 780 000 от домакинствата без ток са в северозападния регион Бретан, се казва в изявление на френския енергиен доставчик Enedis. Причина за това е падането на множество дървета и електрически стълбове. Enedis мобилизира около 3000 работници и 30 хеликоптера, за да възстанови захранването на засегнатите райони.

Загиналият е бил ударен от падащ клон по време на шофиране, според френския министър на транспорта Клеман Бон в интервю за френската телевизия Franceinfo.

Бурята удари също и Британските и Нормандските острови, където има издадени предупреждения (червен код). На остров Джърси всички училища и летището бяха затворени, според уебсайта на правителството. В югозападния окръг Корнуол 8500 души са били без ток, съобщи местният съвет на X (бивш Twitter), дървета блокират десетки пътища и повече от 100 училища са затворени. Кадри, заснети от местни медии показват вълни, които се разбиват и пробиват морски стени в югозападния английски окръг Корнуол.

Метеорологичната служба на Обединеното кралство предупреди, че комбинацията от силни ветрове и дъжд представлява „опасност за живота“ от летящи отломки. Големите вълни могат да повредят крайбрежните пътища и имоти.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

ЦИК излезе с категорична позиция във връзка с твърдения за хартията за машинно гласуване

Според ЦИК подобни "неверни твърдения" целят да всеят недоверие в машинното гласуване.  От ЦИК са…

преди 10 часа

МОН с новина за деветокласниците: Обявиха важни дати

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков обяви пред социалните партньори от Отрасловия съвет…

преди 11 часа

Служебният министър на иновациите и растежа във Варна: Спекулация е, че хартията на БНБ не отговаря на стандарта на вносителя на машините

Днес служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор за материално-техническо обезпечаване…

преди 11 часа

Война за паркоместа в столицата: Мъж е пребит от свой съсед

Свадата, прераснала във физическа саморазправа, се е разиграла в софийския квартал „Овча Купел”. Потърпевшият е…

преди 12 часа

Заради вятърните електроцентрали: Кметът на Добричка община поиска среща с Главчев за свикване на местен референдум

Според кмета на Добричка община Соня Георгиева се прави опит да се ограничи правото на…

преди 12 часа

До края на годината настъпва голяма промяна по пътищата в България

Стана ясно, че до края на годината камерите на тол системата ще бъдат сертифицирани да…

преди 12 часа