Категории: България

Тестов сигнал хвърли в паника абонатите на един от българските мобилни оператори

Реклама

Вчера вечерта всички абонати на мобилния оператор „Виваком“ бяха обезпокоени от притеснително текстово съобщение, придружено със силен звуков сигнал. Оказа се, че това е тестване на системата за ранно оповестяване BG-ALERT. Поради човешка грешка на служител във фирмата-изпълнител ДЗЗД „Сискод“ обаче това съобщение е стигнало до крайните потребители. Тук публикуваме позициите на всички отговорни институции, които се извиняват за прiчиненото неудобство:

От фирмата изпълнител на въвеждането на националната система за ранно оповестяване заявяват следното:

„Във връзка с планирани национални тестове на системата BG-ALERT за ранно предупреждение през мобилните мрежи, на 01.11.2023 г. от 18:55 до 19:00 бяха проведени предварителни тестове. Поради човешка грешка бяха изпратени две различни съобщения през мрежата на Виваком, които са получени от техни крайни клиенти.

ДЗЗД „Сискод“ се извинява на населението, всички засегнати страни и институции за причиненото безпокойство и неудобство.

След установената вече работоспособност на системата, се надяваме в бъдеще да бъде важен инструмент за известяване на населението в случаи на бедствия и аварии.

С уважение,
ДЗЗД „Сискод“

От МВР също изказаха своята позиция и информираха своевременно средствата за масова информация. Те заявиха,че във връзка с подготовката на системата BG Alert, ангажираният с въвеждането на системата изпълнител e пуснал ТЕСТОВО съобщение към абонатите на Vivacom. „Съобщението не е координирано с МВР и няма връзка с конкретно събитие.“ – твърдят от министерството.

От оператора „Виваком“, чийто клиенти бяха сериозно обезпокоени, изказаха следната позиция:

„Уважаеми клиенти,
По време на тестове за автоматично изпращане на съобщения от системата БГ-алърт към Министерството на вътрешните работи, която се внедрява в момента, системен интегратор е изпратил тестово съобщение към абонатите на Vivacom, за което ние не бяхме уведомени.
Извиняваме се за причиненото неудобство и вярваме, че възложителят на системата ще вземе необходимите мерки, за да не бъде всяван смут в населението
Ще продължим да работим с институциите за внедряване на необходимата система по уведомяване, като ще настояваме за по-добри процедури за оповестяване.
Екипът на Vivacom“
Реклама
Leave a Comment

Последни новини

ЦИК излезе с категорична позиция във връзка с твърдения за хартията за машинно гласуване

Според ЦИК подобни "неверни твърдения" целят да всеят недоверие в машинното гласуване.  От ЦИК са…

преди 12 часа

МОН с новина за деветокласниците: Обявиха важни дати

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков обяви пред социалните партньори от Отрасловия съвет…

преди 12 часа

Служебният министър на иновациите и растежа във Варна: Спекулация е, че хартията на БНБ не отговаря на стандарта на вносителя на машините

Днес служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор за материално-техническо обезпечаване…

преди 13 часа

Война за паркоместа в столицата: Мъж е пребит от свой съсед

Свадата, прераснала във физическа саморазправа, се е разиграла в софийския квартал „Овча Купел”. Потърпевшият е…

преди 13 часа

Заради вятърните електроцентрали: Кметът на Добричка община поиска среща с Главчев за свикване на местен референдум

Според кмета на Добричка община Соня Георгиева се прави опит да се ограничи правото на…

преди 14 часа

До края на годината настъпва голяма промяна по пътищата в България

Стана ясно, че до края на годината камерите на тол системата ще бъдат сертифицирани да…

преди 14 часа