Категории: Варна

Говорителят на Окръжна прокуратура – Варна в предаванто „По пладне“ разкрива подробности за знакови престъпления и работата на прокурорите (ВИДЕО)

Реклама

В третия сезон на предаването „По пладне“ в студиото на медия „Нова Варна“ гостува Радослав Лазаров, който е говорител на Окръжна прокуратура – Варна.

Г-н Лазаров обясни каква е функцията на Окръжна прокуратура – Варна и как гражданите биха могли да се възползват от услугите на това звено. Беше разяснено каква е разликата в компетентността между Окръжна и Районна прокуратура – Варна. Окръжната прокуратура разследва по-тежките престъпления. Районната прокуратура също се занимава с тежки деяния. Съществена част от дейността на Окръжната прокуратура е и да бъде втора инстанция на Районната прокуратура.

Според Радослав Лазаров има трайна картина на структурата на престъпността във Варна. Има кражби, грабежи, присвоявания. Те са половината от делата за първото шестмесечие на годината. Има дела за притежание на наркотици, ПТП и дела за управляване на МПС под влияние на алкохол и наркотици. Това са общоопасни престъпления и са една четвърт от делата през посочения период. На трето място по значение са делата за престъпления против личността. Голяма част от тези престъпления са самоубийствата. Против личността са 10 процента за първите шест месеца на годината. Тези данни са сходни с данните от миналата година и годините назад. Нямаме основание да твърдим, че структурата на престъпността в региона се променя. Това е обстоятелство, което се проследява от прокуратурите в страната и региона и тези показатели се следят и анализират, заяви Лазаров.

Господин Лазаров отговори и на въпроси за конкретни дела и случаи, като например случая с пожара в кв. Владиславово, на 9. 10. 2021 г., когато загина дете. Става ясно, че разследването по делото е приключило и е внесен обвинителен акт срещу майката на детето. Колкото до убийството на чужд гражданин край Варна, разследването не е приключило и продължава активно.

Повече от разговора ни с Радослав Лазаров можете да чуете във видеото:

Проект „По пладне“ се реализира с финансовата подкрепа на община Варна чрез процедура за медийни проекти – конкурс 2023 г.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Хитреци тихомълком отмъкнаха стока за 9 000 лева от магазин в Шумен: Вихрили се няколко поредни дни

От пресцентъра на ОДМВР-Шумен съобщават за медия "Нова Варна", че автори на наглите кражби са…

преди 6 минути

Измамиха жена в Балчик: Дала 15 630 лева на ало измамници

Възрастна жена от Балчик е станала жертва на телефонна измама, като е предала на непознат…

преди 10 минути

Ръст в случаите на COVID-19: Това са симптомите, за които да внимаваме

Лични лекари алармират, ч е се увеличават случаите на болни от COVID-19 в Ямбол. Сред…

преди 20 минути

Следващият уикенд температурите в България могат да стигнат до 31°: Скоро Балканите стават най-топлото място в Европа

Според прогнозата на климатолога проф. Георги Рачев ни очакват много топли и слънчеви дни до…

преди 29 минути

Жена е осакатена след тричасов побой от мъжа си: След това си отворил бира и си пуснал музика

Страшна и абсурдна е историята на Роза и нейният мъж. Тя е била зверски пребита…

преди 40 минути

Пиян мъж нападна и удари в лицето бременна украинка в центъра на Варна

Потърпевшата е 38-годишна бременна украинка, която изкарва парите си като уличен музикант. Вероятно повечето от…

преди 57 минути