Категории: Варна

Красимир Димитров: Нови SMART технологии преобразяват класните стаи на варненското ОУ „Васил Друмев“ – предаването „По Пладне“(ВИДЕО)

Реклама

В третия сезон на предаването „По пладне“ в студиото на медия „Нова Варна“ гостува Красимир Димитров директор на училище „Васил Друмев“ във Варна.

Неговата биография е свързана изцяло с историята на училището. Господин Димитров е започнал работа в това училище точно преди тридесет години и вече 25 години е директор в същото училище. Директорът споделя сантиментални спомени, че в двора на училището е израснал като дете.

Господин Димитров разказа пред нашата медия, че училището е построено през далечната 1949 година. Строено е за общежитие на Морско училище, което ясно се вижда и по архитектурата вътре. През петдесетте години става училище в края на града. Училището е функционирало като основно до 1993 година, тогава става средно. От учебната 1993/1994 година училището става средно общообразователно и приема първия си гимназиален випуск . През 2006/2007 година броят на гимназиалните паралелки достига 12.

Старото му име е било Димитър Кондов, който е бил известен варненски кмет от 20-те години на миналия век. „Васил Друмев“ е от 1992 година.

След това следва намаляване на приетите паралелки и през 2015 година училището изпраща последния си гимназиален клас и достига най-малкия брой на ученици в историята си – 297.

Директорът господин Красимир Димитров припомни в студиото на медия „Нова Варна“ еди позабравен за варненци случай. А именно как славейчета са се заселили в клоните на едно дърво в двора на училището и са били любима атракция за целия квартал. А на откриването на учебната година са предизвикали много приятни и незабравими емоции у всички.

На същия този ден в двора е бил и митрополит дядо Йоан, който е осветил откриването на учебната година.

Добре е да се знаят фактите за едно такова училище. Строежът на училищната сграда започва през пролетта на 1947 год. и завършва през лятото на 1949 год. Дооформянето на дворните стълбища, както и довършването на помещенията в сутерена и ограждането на училищния двор става по-късно. От завършването на сградата до 1.VIII.1950 год. тук се е помещавало Морско-машинното училище./днес ВВМУ „Н.Вапцаров“/.

От 1.VIII.1950 год. до 14.I.1951 год. училището е било отдадено на Механотехникума. От 14.I.1951 год. до 1.IX.1953 год. в него се е помещавало общежитието на Рабфак / специален факултет за предварително обучение на работници за влизане във висше училище без изпит/

По думите на Красимир Димитров съвременните предизвикателства пред един директор са свързани с електронната среда, в която навлиза образованието. Господин Димитров сподели и впечатленията си от работата на учениците през периода на коронавируса.

По думите на директора училището е стабилно като персонал, брой паралелки и организация. Г-н Димитров отправи апел към всички родители. Той ги призова да вярват на училището и да се работи съвместно. По думите на г-н Димитров учителите стават духовни родители на децата.

Предвижда се в бъдеще да има класни стаи с много техника – роботи, екрани, устройства, които да се използват от децата.

Проект „По пладне“ се реализира с финансовата подкрепа на община Варна чрез процедура за медийни проекти – конкурс 2023 г.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 6 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 6 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 6 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 6 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 6 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 6 часа