Категории: България

Това са новите цени за смяна на гуми: Задължителни ли са зимните гуми

Реклама

Зимата наближава, а с това и смяната на гумите става все по необходима. Експертите по пътна безопасност напомнят, че наближава периода, в който трябва да подменим летните гуми със зимни.

На прага на зимата все повече шофьори у нас вече се замислят за смяна на своите автомобилни гуми и разбира се, при избора един от основните фактори е цената, предава Нова телевизия.

Анелия Стоянова сменя гумите на служебния си автомобил всяка зима. „Винаги според сезона се сменят при нас, в нашата компания гумите. Ние ползваме отдавна услугите на този център и сме много доволни, работят много добри специалисти и винаги разчитаме на техните съвети“, казва тя.

А съветът на специалистите е да се възползваме от този период на годината. „Клиентите са още плахи и очакват да видят какво ще е точно времето занапред, но като цяло по-топло няма да става – време си е за самата смяна на гуми. Хубаво е повечето клиенти и потребители да дойдат малко по рано, за да избегнем опашките и да е по-лесно за нас и за тях също – да не им губим времето. Може би в началото на следващия месец ще бъде най-големия наплив. Особено и тогава, ако застудеят още малко температурите ще има големи опашки“, обясни Симеон Тракийски, продавач-консултант на автомобилни гуми.

И тази зима обаче гумите поскъпват. „Има известно увеличение. То се забелязва в цените на всички неща и при гумите се забелязва. Аз смятам, че е в рамките на нормалното това увеличение“, допълни Стоянова.

„В масовите размери спрямо десетина процента от предходната година имат разлика“, каза Тракийски. Средните класове зимни гуми варират между 100 и 120 лв. Отделно от това трябва да си приготвим пари и за смяната. „Цените са от 15-17-18 лв. на гума с баланса“, каза Тракийски.

А на какви гуми ще се спрем е въпрос на личен избор. „Лично моето мнение е, че българите вече гледат повече качеството, но все пак си има хора и които гледат и цената. Има и такива гуми в среден клас, които ще ви свършат доста добра работа. Нали, съответно може би ще изкарат малко по-малък пробег, но това при всеки човек е индивидуално“, обясни продавач-консултантът.

Някои клиенти избират всесезонните. „Малко компромисен вариант, който е за автомобил, които няма изключително голям пробег, ако се движи изключително много автомобила с повечко пробег няма да ви свърши същата работа – както зимна, така и както лятна“, съобщи той.

Но експертите са категорични, че не трябва да караме с летни гуми през зимния сезон. „По-лош спирачен път. Като цяло със зимната гума при студени условия ще спрете доста по-лесно отколкото с лятната. Зимната гума работи под 10 градуса, а лятната гума работи над 10 градуса каучука, така че вече си му е време“, посочи Тракийски.

Зимните гуми не са само задължително условие по закон, те са ключов елемент за безопасността на пътищата при ниски температури, а правилният избор може да е ключов при настъпване на опасна ситуация.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 39 минути

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 44 минути

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 57 минути

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди един час

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди един час

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди един час