Категории: Варна

Ива Панайотова в предаването „По пладне“: Уикенд на идеите с над 600 младежи (ВИДЕО)

Реклама

В третия сезон на предаването „По пладне“ гостува Ива Панайотова. Тя е бакалавър по Мениджмънт в Икономическия университет във Варна. Има квалификация по Управление на човешките ресурси в УНСС в София, Магистър е по Пазари и технологични иновации в Икономически Университет – Варна. Има над 20 години опит в управлението на хора, над 10 от които – като мениджър.

Тя е ментор в програмата Тийноватор. Това е групова менторска програма. Децата, които участват в тази менторска програма имат за задача да разработят проект, който е свързан с предприемачество. Тийноватор се реализира пилотно в България през учебната 2018-2019 година, когато в програмата участват общо 50 ученици от четири училища в София.

За пет години расте с повече от десет пъти и в учебната 2022-2023 година прави голям скок – участват 600 ученици от 33 български града и 80 ментори – предприемачи от всички сфери на бизнеса. В шестото издание на Тийноватор – учебната 2023-2024 година, са включени 700 ученици от общо 38 български града, и 100 ментори.

Тийноватор свързва екипи от по 10-15 ученици в 10. и 11. клас с по двама ментори, които в продължение на осем месеца – от октомври до май, им помагат да развиват меките си умения, като работа в екип, адаптивност, презентиране, управление на времето, както и да стартитират собствен бизнес.

Срещите между менторите и учениците са ежеседмични, в продължение на една учебна година, и се движат по специално разработена програма от теми, благодарение на която учениците да се научат как се прави бизнес от А до Я, как се работи в екип и как се презентира пред инвеститори.

Тийноватор е базиран на учене през практика и е фокусиран върху стимулиране на креативното мислене на учениците. В края на учебната година екипите представят първите си стартъп компании пред жури от инвеститори и това е техният старт в света на бизнеса.

Програмата е безплатна, с което дава равен достъп до предприемачеството на всички младежи в тази възраст. С това допринася за повече подговени отрано кадри за пазара на работна ръка и е инвестиция в бъдещето на икономиката на страната.

От първото до шестото издание на Тийноватор участниците са над 2 000 ученици и над 250 ментори. Тийноватор развива младежите и менторската култура в България.

По този начин младежите развиват своите качества и създават много интересни проекти. По думите на г-жа Панайотова децата могат да развият креативното си мислене, а не само да се чете по учебник. Учениците имат шанса да контактуват с хора с богат опит и по този начин могат да развият в положителан посока своите заложби.

На въпрос на гост – водещя дали младите хора в България са креативни, госпожа Панайотова беше категорична, че се наблюдава положителна тенденция и младите хора, подрастващите са изключително креативни и когато става въпрос за тяхната свобода търсят различни варианти. И те трябва свободно да изразяват идеите си. Интересен пример беше даден с история преди три години за младеж, който печели състезание със своя идея, а към момента я е и реализирал на практика. Въпросният младеж е разработил сладолед с протеин, който всъщност запазва добрата фигура, но в същото време е много вкусен и сладък.

Основната част на менторите в тази програма, по думите на г-жа Панайотова е младежите да бъдат научени да приемат провала. По нейни думи провалът води и до осъвършенстване. Младежите трябва да бъдат готови да се справят и с победите и с провала. Менторът трябва да бъде на нивото на младите хора и така ще бъде по-добре разбран.

Очакванията в новия сезон на проекта Тийноватор е всичко да бъде много интересно, предизвикателно и изпълнено с двустранни емоции – на ментори и младежи. Предстои уикенд на идеите с над 600 младежи. А май месец ще бъдат излъчени победителите.

Проект „По пладне“ се реализира с финансовата подкрепа на община Варна чрез процедура за медийни проекти – конкурс 2023 г.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 2 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 2 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 2 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 2 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 2 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 3 часа