Категории: Варна

Милена Сиракова директор на БЧК Варна в предаването „По Пладне“ разказа за предстоящите дейности на организацията (ВИДЕО)

Реклама

В третия сезон на предаването „По пладне“ в студиото на медия „Нова Варна“ гостува Милена Сиракова, която е директор на БЧК. Госпожа Сиракова е директор на организацията от 2008 година, като трябва да се отбележи, че преди това е била доброволец в БЧК.

Милена Сиракова разказа интересни факти от историята на организацията. Българският Червен кръст е доброволна организация, която е част от Международното червенокръстко движение и се ръководи от неговите основни принципи: неутралност, хуманност, безпристрастност, независимост, доброволност, единство и универсалност. Чрез своята мрежа от доброволци в цялата страна БЧК подкрепя уязвимите хора в бедствени и кризисни ситуации. Посредством програми за обучение и дейности в полза на обществото допринася за облекчаване и предотвратяване на страданието във всичките му форми, закриля здравето и живота и осигурява уважение към човешката личност.

Първите Червенокръстки дружества са учредени още след Освобождението на България през 1878 година. Тяхната цел е подпомагане на болните и ранените от войната. Местните организации възникват както в Княжество България, така и в Източна Румелия. Популярността им и осъзнатата нужда от съществуването им бързо се разрастват. Започват да получават подкрепата и доброволческия труд на много видни българи. Софийското областно дружество, оглавявано от митрополит Мелетий Софийски, получава подкрепата на областния губернатор Пьотър Алабин. Уставът на Сливенското дружество, основано на 25 октомври 1878 година, начело с митрополит Серафим Сливенски, е утвърден от генерал-губернатора на Източна Румелия Аркадий Столипин.

На 20 септември 1885 година, след Съединението на България, утвърдена с указ на княз Александър Батенберг, е създадена Националната организация на Българския червен кръст. Само месец по-късно, на 20 октомври БЧК получава писмено признание от Международния комитет на Червения кръст в Женева. Създава се обширна мрежа сред окръзите в страната  Във Варна организацията е създадена 10 ноември 1885 година.

Госпожа Сиракова обясни каква е дейността на БЧК във Варна. В момента се готви едно много интересно събитие, което ще се проведе за единадесети път в града. Като за цел има да се поканят семейства в риск на празничен концерт за предстоящите празници. А на излизане от залата хората да получат плик с продукти от първа необходимост. Концертът ще се проведе в Младежкия дом, като предварително се подбират хора в множество рискове и ги правят уязвими.

Друга програма е „Топъл обяд“ за ученици. Това е програма, която се изпълнява от 2004 година над 22 000 деца са обхванати през годините. БЧК има изградена мрежа за благотворителност. Средствата отиват за осигуряване на храна. Във Варненска област програмата се случва в различна община всяка година.

Българският Червен кръст и Издателска къща „Уникарт“ стартират за поредна година традиционната си благотворителна кампания в полза на Програма „Топъл обяд“. През месеците ноември и декември, с всяка закупена коледна или новогодишна картичка от тазгодишния каталог на „Уникарт“, който иска може да дари  любов и грижа на дете в нужда, осигурявайки му ежедневно топла и пълноценна храна.

От 1-ви декември на настоящата учебна 2023/2024 година, Програмата ще продължи да осигурява безплатен обяд в училище на деца от социално-слаби семейства. За първи път от стартирането й, почти 1 800 деца от цялата страна ще получават безплатна топла храна всеки учебен ден.

Проект „По пладне“ се реализира с финансовата подкрепа на община Варна чрез процедура за медийни проекти – конкурс 2023 г.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

ЦИК излезе с категорична позиция във връзка с твърдения за хартията за машинно гласуване

Според ЦИК подобни "неверни твърдения" целят да всеят недоверие в машинното гласуване.  От ЦИК са…

преди 9 часа

МОН с новина за деветокласниците: Обявиха важни дати

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков обяви пред социалните партньори от Отрасловия съвет…

преди 9 часа

Служебният министър на иновациите и растежа във Варна: Спекулация е, че хартията на БНБ не отговаря на стандарта на вносителя на машините

Днес служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор за материално-техническо обезпечаване…

преди 10 часа

Война за паркоместа в столицата: Мъж е пребит от свой съсед

Свадата, прераснала във физическа саморазправа, се е разиграла в софийския квартал „Овча Купел”. Потърпевшият е…

преди 10 часа

Заради вятърните електроцентрали: Кметът на Добричка община поиска среща с Главчев за свикване на местен референдум

Според кмета на Добричка община Соня Георгиева се прави опит да се ограничи правото на…

преди 10 часа

До края на годината настъпва голяма промяна по пътищата в България

Стана ясно, че до края на годината камерите на тол системата ще бъдат сертифицирани да…

преди 11 часа