in

Русия тества ново оръжие-страшилище в морето

Снимка: Pixabay

Русия тества успешно новата си атомна подводница „Император Александър Трети“. Изпълнен е изпитателен пуск на балистичната ракета „Булава“. От руското министерство на отбраната съобщават, че изстрелването на ракетата е било извършено в нормален режим от подводна позиция. 

„Като част от заключителния етап на програмата за държавни изпитания, новата стратегическа атомна ракетна подводница „Император Александър Трети“ успешно изстреля междуконтинентална балистична ракета „Булава“ с морско базиране от Бяло море по бойното поле Кура на полуостров Камчатка. Ракетната стрелба се проведе от подводна позиция. Бойните глави на ракетата пристигнаха в указания район в определеното време. Стрелбата на балистична ракета е последният елемент от държавните изпитания, след което ще бъде взето решение за приемане на крайцера в състав Военноморски сили“, съобщиха от руското военно министерство, предава ТАСС.

Стратегическата атомна ракетна подводница „Император Александър Трети“ е сериен кораб, построен в АО „ПО Севмаш“ по проект „Борей-А“. Той е оборудван с 16 балистични ракети „Булава“ и модерно торпедно оръжие.

Атомната подводница „Император Александър III“ бе пусната по вода от руския президент Владимир Путин в края на миналата година. Тогава той анонсира строителството на още четири такива плавателни съда.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/