Категории: Варна

Решиха съдбата на 16-годишното момче, убило мъж край Варна

Реклама

Непълнолетен, обвинен в убийство, ще бъде под родителски надзор, съобщават от Апелативен съд – Варна. Убийството беше извършено в нощта на 7 август във варненското село Белоградец. Със случая от август можете да се запознаете туй:

Обвинен в убийство непълнолетен младеж ще бъде поставен под надзора на родителите си. Апелативният съд във Варна потвърди определение на Варненския окръжен съд, с което мярката му за неотклонение „задържане под стража“ е била изменена.

16-годишното момче е привлечено към наказателна отговорност за убийство, извършено по хулигански подбуди в нощта на 7 август в село Белоградец.

Прокуратурата протестира пред горната инстанция съдебния акт на Окръжния съд с мотив тежестта на повдигнатото обвинение и продължаващата опасност от извършване на престъпление. Според представителя на Апелативната прокуратура, не може да се неглижира извода в психиатрично-психологическата експертиза, че при подобна ситуация младежът не би реагирал по сходен начин.

Адвокатът на обвиняемия каза, че пострадалият в дълъг период е тормозел семейството и близките на задържаното момче, а във фаталния ден е нанесъл побой над приятелката му. Когато непълнолетният му потърсил сметка за поведението, той го обидил с тежка ругатня.

Апелативният съд съобрази, че престъплението за повдигнатото обвинение, дори след намаляване на наказанието заради възрастта, законът наказва с лишаване от свобода. Всички събрани доказателства са в подкрепа на това, че автор на деянието е задържаният. За да продължи задържането му под стража обаче е нужно общественият интерес да има превес над личните права. В този случай това не е така. Приобщените данни показват, че 16-годишният ученик е с ниска степен на опасност, не е осъждан, не е регистриран в Детска педагогическа стая, няма склонност към агресия и противообществени постъпки. От социалния доклад е видно, че той е отглеждан в хармонична семейна среда, с полагани грижи за възпитанието и образованието му. Тежестта на обвинението не е достатъчно основание за задържането му под стража. Мярката „под надзор на родителите“ има потенциал да изпълни целите на закона, а е и в интерес на личността на обвиняемия – той да бъде под грижите на семейството си и да продължи обучението си в училище.

Определението на Варненския апелативен съд е окончателно.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 11 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 11 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 11 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 11 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 11 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 11 часа