Категории: Варна

Скритото богатство на Варна: Разкритията на архитект Ирина Ефтимова за запазените съкровища на града (ВИДЕО)

Реклама

В третия сезон на предаването „По пладне“ в студиото на медия „Нова Варна“ гостува арх. Ирина Ефтимова, Varna Heritage.

Архитект Ефтимова подробно разказа за опазването на културното наследство на Варна. Този сайт, който са създали, съдържа информация, която интересува всеки, който иска да се снабди с нея. Било то инвеститори, учени или общественици. Достъпът е свободен и хората могат да направят своето проучване.

Сайтът е безплатен и е направен на доброволни начала. Към момента този сайт е направен само за Варна, все още няма данни за областта, защото във всяко селище има много неща, които трябва да се попълнят и така да се разшири обемът на сайта.

В сайта са публикувани всички декларирани обекти, недвижими културни ценности. Сега има инициатива „Наследство в риск“ и се публикуват обекти, които нямат такъв статут. Те имат ценности, но не са били обект на проучване от страна на органите, които се занимават с това. Такъв е примерът със Спортна зала. Морски бани също са част от груповата ценност, така че има много сгради, които нямат ясен статут юридически. Това прави трудно тяхното опазване.

По думите на арх. Ефтимова, Варна е запазила мястото на своя предшественик, т.е. античния град Одесос. Разбира се има голяма културно наслояване и могат да се намерят много следи от стари култури, които са били по нашите земи. Това богатство не е добре административно регулирано и е трудно при инвестиционни инициативи.

Обектите, колкото повече остаряват, толкова повече ценността им расте, но и деградират и по-трудно могат да се обработят и регистрират. В паркинга „Дупката“ също има такава ценност – стара стена, където обаче прорастват диви орехи, които я разграждат и рано или късно тя ще се събори.

Емблематичните сгради, които са създавали облика на Варна са най-различни, но ако говорим за днешно време, дори всички части участват в градската среда. Ако се говори за Възрожденския период, това са сградите на заслужилите варненци, но и обществените сгради, като например операта, гарата и др.

Според арх. Ефтимова интересен момент в града са и старите варненски чешми, които са разнотипни. Има градски чешми, какъвто е примерът с чешмата, която се намира в близост до плажа в Морската градина. Такава е чешмата на ъгъла до Регионалния исторически музей, такава е и чешмата, която се намира и в двора на Икономическия техникум, (Търговската гимназия).

Освен чешмите, които се намират в рамките на града, има и такива, които са в местностите край Варна. Такъв пример е чешмата в местността „Сълзица“, Караач. Тази интересна чешма е описана от Карл Шкорпил. Има чешми в други различни местности извън града с големи корита за животни и др.

Според арх. Ефтимова сърцето на Варна е в централната градска част или т.нар. „Гръцка махала“. Защото дори погледнато на карта изглежда като сърцето на самия град. Личи си старата градска схема с неправилни ъгли на засичащите се улици и това е ценност. Запазено е градоустройственото разположение. Като разположение и улична мрежа това ще се запази и трудно ще се промени, но лошото е, че от нивото на терена нагоре започва промяната и се компрометира. Няма общ план, което също трябвало да се направи, според арх. Ефтимова. Няма обща концепция за развитие. Лошото е, че се работи на парче, казва тя.

Проект „По пладне“ се реализира с финансовата подкрепа на община Варна чрез процедура за медийни проекти – конкурс 2023 г.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Това е най-вкусната и лесна баница за почивните дни

Когато има повече почивни дни сме свикнали да си приготвяме вкусни гозби у дома. А…

преди 34 минути

Кога е Димитровден. И какви са вярванията за този празник

На 26 октомври отбелязваме Димитровден. У нас народният култ към Свети Димитрий го представя като…

преди 43 минути

Силна буря помете Халкидики

Стана ясно, че силна буря връхлетя Халкидическия полуостров в Гърция. На места има наводнени пътища.…

преди 45 минути

Почина един от най-великите актьори за всички времена

Дейвид Греъм, актьорът, който озвучаваше герои в телевизионни сериали, сред които „Прасето Пепа“ (Peppa Pig),…

преди 48 минути

Защо сменяме времето два пъти в годината

Остава много малко до поредното преместване на стрелките на часовниците. Това ще се случи в…

преди 51 минути

Голям пожар блокира магистралата

Стана ясно, че голям пожар е избухнал на автомагистрала "Тракия" в района на Пазарджик, посока…

преди един час