Категории: Варна

Фоторепортерът Румен Сарандев споделя в предаването „По Пладне“ своите разкази за бежанската криза и развитието на Варна (ВИДЕО)

Реклама

В третия сезон на предаването „По пладне“ в студиото на медия „Нова Варна“ гостува Румен Сарандев, известен фоторепортер.

Господин Румен Сарандев разказа много интересни факти за своята професия, която отразява живия живот през една много интересна призма на фоторепортера. Обществените процеси във Варна бяха във фокуса на разговора в студиото на медия „Нова Варна“ в предаването „По Пладне“.

Господин Румен Сарандев коментира вече отминалата предизборна кампания в града, по отношение на чисто визуалния характер на този процес. Той, като специалист в своята област, може да анализира много точно процесите, които се развиха в кампанията по отношение на естетиката, професионализма и рекламата. По негови думи това е била една вяла кампания, в която са присъствали задължителните неща – шатри, флаери и така нататък, но всичките политически сили са се опитвали да се насочат в кратки формати и към най-младите, които едва ли са могли да гласуват. Визиран бе форматът ТИК-ТОК. Но там се гледат кратки видеа, а не качествена информация, която да достигне до крайния гласоподавател и той да може да даде своя вот осъзнато. Каквото всъщност се очаква в крайна сметка.

Конкретно три политически сили са се насочили към този стил. Другото, което е от фотографска гледна точка, всички плакати, заснети лица на кандидати, са заснети не както трябва. С много ретуш или безобразно. Но това не е реалната визия на кандидатите. И хората започват да се бъркат и да не вярват на реалността.

„Реално ти виждаш един човек на плакат, после като го видиш в действителност се чудиш това той ли е, няма нищо общо, това не е сериозно, да не говорим за композиции и естетични страни на заснемане“, коментира г-н Сарандев.

Тази година Румен Сарандев получи награда Варна. Това е едно голямо признание, което от своя страна води след себе и и много отговорности и задължения пред обществото на Варна. По негови думи това е дълг към Варна. Признанието не е малко, заслужава оттук нататък човекът, който я е получил да се задължи да работи още по-силно за развитието на Варна и да даде всичко от себе си за този град. Да се превърне в пример за всички.

Тази награда е получена за работата по бежанската криза, особено долу на границата. Много е важно, по думите на Румен Сарандев, как ще се постъпи при срещата с бежанци, защото тези ситуации са непредвидим и никой не знае какво може да очаква в гората край границата. Точно по тази причина се преминават конкретни обучения преди да се поемат тези мисии.

Господин Сарандев си спомни за една много вълнуваща снимка, която е направил на две деца от Украйна, които са преминавали границата в една студена зимна вечер, когато е валял и сняг. При срещата с тяхната майка, децата само промълвили: „Мамо, там беше много страшно.“ Най-вероятно децата са били свидетели на бомбардировката над военно поделение, което се намира на около пет километра от Измаил. Тази картина е покъртителна и се запечатва в съзнанието на човек за цял живот.

Румен Сарандев разказа и за интересните места за снимане на Варна. По негови думи това трябва да е високо място. Галата е тривиално, но има места, например към Каменар, където може да се направят много добри кадри, въпреки че се минава през частни имоти.

Проект „По пладне“ се реализира с финансовата подкрепа на община Варна чрез процедура за медийни проекти – конкурс 2023 г.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Облачно ще бъде по Черноморието днес: На места ще превали

От НИМХ прогнозират, че максималните температури по Черноморието днес ще достигнат до 25° Днес облачността…

преди 14 минути

Утре временно затварят част от улица във Варна

На 19 септември временно ще бъде затворена част от варненската ул. "Люляк" заради премахване на…

преди 15 часа

Заляха сина на Маги Халваджиян с негативни коментари след изказването му за Джокович

Синът на режисьора Магърдич Халваджиян - Бедрос стана обект на редица гневни коментири, след като…

преди 15 часа

Ще се запазят ли павилионите на Колхозния пазар във Варна?

Има варианти всички павилиони на ул. „Д-р Пискюлиев“ в района на Централния пазар във Варна…

преди 15 часа

НАП провери близо 4100 търговски обекта по Черноморието: Съставени са над 1000 акта за нарушения

Национална агенция за проходите (НАП) провери близо 4100 търговски обекта по Черноморието. В рамките на…

преди 15 часа

10 дни българско кино ще има в Лятно Кино Варна: Обявиха програма

10 Дни Българско Кино предстоят в Лятно Кино Варна, научи медия "Нова Варна". От 20 до…

преди 16 часа