Категории: Варна

Зад кулисите на Зоопарка във Варна: Разказът на ветеринарния лекар Михаил Василев за грижата към животните и посетителите (ВИДЕО)

Реклама

В третия сезон на предаването „По пладне“ в студиото на медия „Нова Варна“ гостува Михаил Василев, който е ветеринар в Зоопарк Варна. Това е едно много любимо място за варненци и гостите на града. В Зоопарка могат да се видят посетители на всякаква възраст и господин Василев обяснява, че статистиката за тази година сочи, че към ноември са минали 180 000 души. Това са с 50 000 души повече от предходната година и годината преди това. Ръководството на Зоопарка е доволно от тези резултати.

На въпрос в студиото на медия „Нова Варна“, кои са основните посетители на Зоопарка, отговорът е, че баланс няма и превес определено взимат децата. Много често повтарят посещенията си и се радват на старите обитатели и на новите животни.

В тази връзка от ръководството на Зоопарка организират допълнителни събития и мероприятия, които да радват тези най-малки посетители, за да пожелаят да се връщат отново и отново на територията на Зоопарка. Освен всичко друго тези малки посетители са любопитни да научат повече за животинския свят и за природата, което е основна цел да екипа на Зоопарка.

Михаил Василев разказа подробно за бенгалските тигърчета, които наскоро се родиха във Варна. Родителите пристигнаха през есента на миналата година и в средата на лятото се родиха четири малки тигърчета. Бебетата в момента са на три месеца – три момичета и едно момче. Те вече са във външната част и всеки може да ги види.

Стана ясно, че бащата е имал контакт с малките през полуплътна преграда, но физически контакт няма, защото в природата тези животни не отглеждат заедно малките си. Но варненци могат да посетят Зоопарка и да видят малките. Те са там през цялото време, но според Василев най-удачно е посетителите да заповядат преди обед, тъй като тогава животните са най-активни, особено котките. Другият вариант е късно следобед. Скоро ще бъде напълнено и езерото, което ще могат да използват тигърчетата.

Колкото до инцидента до клетката на леопарда, който се случи преди известно време, всъщност младото момиче се е пресегнало през парапета и мрежата и се е опитало да докосне женския леопард и да си направи снимка с него. Това е в пълно нарушение на правилата за безопасност и по този начин момичето е изложило себе си на такава опасност, на каквато дори и екипът на Зоопарка не се излага, казва Василев.

Много често посетителите забелязват, че гледачите и екипът на Зоопарка осъществяват контакт с животните, но това не означава, че те могат да правят същото, тъй като все пак животните познават екипа. Има табели, заложени из Зоопарка, които забраняват подобни контакти с животните. Василев помоли посетителите на Зоопарка да спазват правилата, за да няма никакви инциденти.

За децата в бъдещ план се подготвят културни мероприятия, за които се полагат много усилия. Децата могат да научат повече за животните чрез тези мероприятия, от друга страна животните се обогатяват по този начин. Това е нещо ново за тях и помага на здравословното им състояние. Отбелязват се рождените дни на животните. Организират се определени дни, посветени на различни плодове и зеленчуци.

А за Коледа и Нова година се планира да бъде организиран „Дядо Коледа“ в Зоопарка, което ще обогати животните, а децата ще могат да разберат нещо интересно за тях, а и да се порадват на празниците.

Господин Василев беше изчерпателен и заяви, че в Зоопарка основна структурна единица е Спасителният център за диви животни, в който идват пострадали пациенти, които са защитени от закона за биологичното разнообразие.

„Почти всички от тях попадат близко до моето сърце, защото много често те са спешни и критични пациенти, които искаме да възстановим, излекуваме и върнем възможно най-скоро на свобода – в естествената им среда“, казва Михаил Василев. В тази връзка той казва, че някои от любимите му животни са тези, които за съжаление посетителите най-малко виждат, а именно пациентите му в Спасителния център.

Проект „По пладне“ се реализира с финансовата подкрепа на община Варна чрез процедура за медийни проекти – конкурс 2023 г.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Това е най-вкусната и лесна баница за почивните дни

Когато има повече почивни дни сме свикнали да си приготвяме вкусни гозби у дома. А…

преди 10 часа

Кога е Димитровден. И какви са вярванията за този празник

На 26 октомври отбелязваме Димитровден. У нас народният култ към Свети Димитрий го представя като…

преди 10 часа

Силна буря помете Халкидики

Стана ясно, че силна буря връхлетя Халкидическия полуостров в Гърция. На места има наводнени пътища.…

преди 10 часа

Почина един от най-великите актьори за всички времена

Дейвид Греъм, актьорът, който озвучаваше герои в телевизионни сериали, сред които „Прасето Пепа“ (Peppa Pig),…

преди 10 часа

Защо сменяме времето два пъти в годината

Остава много малко до поредното преместване на стрелките на часовниците. Това ще се случи в…

преди 10 часа

Голям пожар блокира магистралата

Стана ясно, че голям пожар е избухнал на автомагистрала "Тракия" в района на Пазарджик, посока…

преди 10 часа