in

Корабът „Св. Св. Кирил и Методий“ ще отплава днес от Варна на нова експедиция

Кадър: "Нова Варна"

Днес Научноизследователският кораб „Св. св. Кирил и Методий“ ще отплава на нова експедиция към Южният полюс. Тя ще бъде 32-та по ред от българска страна. Церемонията по изпращането на кораба ще се проведе в 13.30 часа от Морска гара – Варна. Очаква се плавателният съд да се завърне във Варна в началото на април 2024г.

Задачата в рамките на 32-ата експедиция е осигуряването на условия за реализирането на десет научни проекта, които вече излизат извън параметрите на остров Ливингстън.

Около 30 души ще наброява екипажът тази година, ще има и четирима курсанти за провеждане на дългосрочна практика. Командир на кораба ще бъде капитан Николай Данаилов.

Сред екипажът на „Св. Св. Кирил и Методий“ е и лейтенант д-р Мария Якова от ВМА. Тя завършва медицина през 2012-а и започва да специализира хирургия в Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на столичната военна болница.

Отскоро е и военен лекар. В професионалната си визитка има две задгранични мисии в Босна и Херцеговина (2022-2023 г.) – като медицински съветник на главнокомандващия на мисията и директор на медицинското осигуряване на базата на Европейския съюз там.

По публикацията работи: Венета Николова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/