in

Баща остави малките си деца без надзор и грижи във Варна: Наказват го за постъпката му

Снимка: Pixabay

От Районен съд – Варна съобщиха за медия „Нова Варна“, че родител е получил осъдителна присъда за престъпление срещу брака и семейството. Въпросният мъж е оставил малките си деца безпризорни за продължителен период от време. Оставил ги в дома на баба им, която била трайно обездвижена. Бащата престанал да посещава децата си и те често оставали гладни и мръсни

46-годишен баща бе признат за виновен в това, че в периода от неустановена дата през м. октомври 2020 г. до 29 януари 2021 г. в град Варна, оставил двете си малолетни деца, намиращи се под родителските му грижи, без надзор и достатъчна грижа, с което създал опасност за тяхното физическо, душевно и морално развитие.

През посочения период подсъдимият оставил двете си деца, тогава съответно на около 5-годишна и на 2-годишна възраст, да пребивават в дома на баба им, която била трайно обездвижена и в невъзможност да полага грижи за тях. Подсъдимият престанал изобщо да посещава децата в дома на майка си, те не били извеждани на разходки, не посещавали обучителни заведения и често били мръсни и гладни. По подаден сигнал и след намеса на служители от отдел „Закрила на детето“, по съответния ред на 29 януари 2021 г., двете малолетни деца били настанени в приемно семейство.

За всяко от деянията, Районният съд във Варна определи на подсъдимия отделни наказания, като след групиране той следва да изтърпи най-тежкото от тях – наказание „пробация“ за срок от една година. За този период той подлежи на задължителни срещи с пробационен служител и на задължителна регистрация по настоящ адрес с периодичност 2 пъти седмично. Освен това, Варненският районен съд наложи на 46-годишния мъж наказание обществено порицание, което да бъде изпълнено чрез обявяване на присъдата в кметството по местоживеенето му.

Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.