in

Ватиканът разрешава на хора от ЛГБТ общността да са кръстници и кумове

Кадър: Youtube/MARCA

Това става ясно от отговор от страна на доктриналната служба на Ватикана. Запитванията са дошли от епископ Хосе Негри

Транссексуалните хора могат да бъдат кръстници на римокатолически кръщенета, свидетели на религиозни сватби и самите те да получат кръщение, съобщава Ройтерс, позовавайки се на доктриналната служба на Ватикана в сряда.

Отделът, известен като Дикастерията на доктрината на вярата, обаче отговори неясно на въпрос дали еднополова двойка може да има църковно кръщение за осиновено дете или такова, което е родено чрез сурогатна майка.

Разясненията са дадени от Ватикана като отговор на запитвания от страна на епископ Хосе Негри от Санто Амаро в Бразилия. Той изпрати до доктриналната служба шест въпроса през юли относно ЛГБТ хората и тяхното участие в тайнствата на кръщението и брака.

Трите страници с въпроси и отговори бяха подписани от ръководителя на отдела, аржентинския кардинал Виктор Мануел Фернандес, и одобрени от папа Франциск на 31 октомври. Те бяха публикувани на уебсайта на отдела в сряда, използвайки италианската дума за „транссексуални“.

В отговор на въпрос дали транссексуалните хора могат да бъдат кръстени, доктриналната служба казва, че могат при определени условия и стига да няма „риск от предизвикване на публичен скандал или дезориентация сред вярващите“.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/