in

Учени намериха нов съюзник срещу бактериалните инфекции – неандерталците

Снимка: Pixabay

Невероятно откритие в света на науката и медицината. Учени разработват нови антибиотици от ДНК на неандерталец, с помощта на AI технология. Откритието е от особена важност, имайки предвид това, че бактериите мълниеносно развиват резистентност към лекарствата, които човечеството е създавало досега

В безкрайната битка срещу бактериалните инфекции учените намериха невероятен съюзник: отдавна изчезналите неандерталци. Учени от Университета на Пенсилвания се докоснаха до архаичния генетичен код на нашите древни роднини, откривайки потенциална фармацевтична златна мина – нов вид антибиотик, изграден от неандерталска ДНК, съобщава ZME Science.

Бактериите са хитри противници, които развиват резистентност към нашите лекарства и по този начин ескалират надпреварата в биологичното въоръжаване. Това е сурова реалност, подчертана от предупреждението на CDC за задаващата се пост-антибиотична ера, задвижвана от злоупотреба с антибиотици.

Доклад на Световната здравна организация (СЗО) показва, че повече от половината бактерии, отговорни за инфекциите на кръвта в болниците – по-специално видовете Klebsiella pneumoniae и Acinetobacter – сега са резистентни към множество лекарства. Тези инфекции са особено тежки и обикновено изискват лечение с най-мощните налични антибиотици, известни като карбапенеми. Тревожно е, че проучването установи, че 8% от инфекциите на кръвния поток, причинени от Klebsiella pneumoniae, не реагират дори на тези мощни лекарства.

Дори обичайните бактериални инфекции, които традиционно се лекуват рутинно с антибиотици, показват загрижени нива на резистентност.

Повече от 20% от случаите на E. coli показват резистентност не само към първичните антибиотици (ампицилин и ко-тримоксазол), но и към вторичната линия на защита, флуорохинолони, които обикновено са запазени за по-тежките случаи.

Тъй като резистентните към лекарства инфекции заплашват да увеличат смъртността, търсенето на нови антибиотици е по-важно от всякога. Имайки предвид тази спешност, някои учени се обърнаха за помощ към изкуствения интелект (AI). Пресети са хиляди протеини, за да се идентифицират онези, които са способни да се борят с инфекциите.

Използвайки този подход, изследователи от Университета на Пенсилвания са идентифицирали повече от 2500 антимикробни пептида в човешката ДНК. Някои от тях могат да бъдат преназначени в нови фармацевтични лекарства, които биха могли да неутрализират дори най-здравите бактерии, които в момента не реагират на нашите антибиотици.

Но търсенето на съкровища не спряло дотук. Констатациите накараха всички да се замислят: какви пептиди, убиващи микроби, могат да се крият в геномите на нашите изчезнали роднини? Така че изследователите приложиха същия AI модел, известен като panCleave, към геномите на неандерталците и денисовците. Това доведе до откриването на подходящо наречения неандерталин-1, пептид, синтезиран с помощта на щателна техника, която свързва аминокиселини последователно.

Когато изследователите синтезирали неандерталин-1 и го използвали срещу кожна инфекция при мишки, това проработило. Базираното на неандерталец лекарство съперничи по ефективност на съвременния антибиотик Полимиксин B.

„Това е напълно ново. Измислихме термина „молекулярна деекстинкция“ и това е първата рецензирана статия, която го описва“, каза Сесар де ла Фуенте, който е съавтор на изследването, пред Vox.

Изследването служи като дълбоко напомняне за взаимосвързаността на живота във времето, като пептидът неандерталин-1 се появява като подарък от нашите далечни роднини. Въпреки че все още не е клинична реалност, потенциалът тук е поразителен.

Важно е обаче да се отбележи, че това изследване е в начален етап. Ефективността на неандерталин-1 при хората все още предстои да бъде определена.

Констатациите са описани в списанието Cell Host & Microbe.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/