Категории: България

Василев: Това, което има България, като условия за развитие на икономиката е уникално

Реклама

Министърът на финансите Асен Василев се срещна с над 100 мениджъри на гръцки компании в България. По време на срещата с представители на гръцкия бизнес, бяха обсъдени теми като еврозоната и проектите по НПВУ.

Данъчната система в България, присъединяването на страната към еврозоната и проектите по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) бяха трите основни теми, по които дискутираха министърът на финансите Асен Василев и над 100 мениджъри на гръцки компании в България на среща, организирана от Гръцкия бизнес съвет. В срещата участваха представители на големи инвеститори в областта на металургията и металообработването, банковия сектор, циментовата промишленост и търговия с петролни продукти и други сектори, както и посланиците на Република Гърция Мариос Либеропулос и на Република Кипър Хараламбос Кафкаридис.

„Това, което има България, като условия за развитие на икономиката е уникално. Бизнесът гради гръбнака на тази среда, а държавата ви подава ръка, за да отбележим осезаем напредък“, каза министърът. Той увери, че данъците за бизнеса няма да се повишават през следващите години, а държавата ще подпомага инвестициите чрез гаранции. „С промени в Закона за насърчаване на инвестициите ще може да се дават 100% от това, което Европа позволява като държавни помощи за капиталови инвестиции за бизнеса. Това ще форсира натрупването на физически капитал в страната“, смята министърът на финансите.

Асен Василев подчерта, че България има една от най-ниските цени на електроенертията и добре развита енергийна инфраструктура, а приоритет за държавата е да инвестира в пътища, железопътни линии, в по-добро здравеопазване и образование, както и в човешки капитал. „Ние в момента сме на около 20% от средното за еврозоната съотношение на капитал към работна сила. Работата на бизнеса е да помогне на нашите работници да станат по-продуктивни като осигури физически капитал и по-високо платени работни места, а работа на правителството е да осигури инфрактруктурата и човешкия капитал. Политиката ни е трудът да става по-скъп, но за сметка на това да е по-продуктивен“, обясни Василев.

Министърът на финансите подчерта, че работи активно с министъра на транспорта на Гърция и е уверен, че пътната свързаност по коридора Север-Юг от Александруполис през България и Румъния към Молдова и Украйна ще се реализира, като подчерта, че в проекта държавата ще инвестира 6 млрд. евро през следващите години. „Трябва да надградим железопътната свързаност, за да могат товарите да достигат по-бързо до средиземноморските пристанища“, смята министърът. Той изрази надежда да бъде завършена автомагистрала „Струма“ и ж.п. връзката през Кулата до Солун, като от българска страна средства за инфраструктура са предвидени и по НПВУ. Асен Василев съобщи, че в бюджета за 2024 г. има отделени 12 млрд. лева за капиталови разходи, от които 10 млрд. лева са за полезна инфраструктура за бизнеса.

По данни на гръцката страна, гръцките и кипърски инвестиции в България надвишават 3,2 млрд. лв. като създават повече от 55 хил. работни места, а стокообменът между двете страни възлиза на 6 млрд. евро, съобщават от пресцентъра на Финансовото министерство.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 2 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 2 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 2 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 2 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 2 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 2 часа