Категории: Варна

„Възраждане“: Решението за онлайн обучение във Варна е популистко и не е взето в интерес на ученици, учители и родители

Реклама

Общинските съветници на “Възраждане” остро осъждат решението за обявяване на онлайн обучение в днешния ден. Според „Възраждане“ ако не може да бъде осигурена безопасна среда за обучение, денят следва да е неучебен, а не в онлайн обстановка. Публикуваме цялата позиция на „Възраждане“ (без редакторска намеса):

„Групата на „Възраждане“ в Общински съвет Варна категорично не одобрява предложението на кмета на Варна, което впоследствие бе одобрено от Министерството на образованието – 20 ноември учениците във Варна да учат онлайн.

От „Възраждане“ са категорични, че за учениците трябва днес да бъде учебен ден. В случай че Община Варна  признава, че не може да осигури безопасна среда за обучение, то денят да бъде неучебен, но не и с онлайн присъствие.

Абсолютно разбираме, че ураганният вятър от 18 и 19 ноември нанесе изключително сериозни щети върху инфраструктурата в Североизточна България, но това не е причина учениците да учат онлайн по няколко причини: 

  • Решението е взето бързо и без да се вземе под внимание мнението на директорите на варненските училища.
  • Организирането на учебния процес е сложна процедура. Учители, родители и ученици трябва да бъдат подготвени, защото в противен случай ще се стигне до организационен хаос, който е напълно излишен. А такава подготовка е почти невъзможна предвид факта, че решението за преминаване към онлайн обучение се обявява в късния следобед на 19 ноември.
  • Освен това на места все още има проблем с доставката на интернет и проблеми с електрозахранването, което ще затрудни допълнително учебния процес. Спорна е готовността и на родителите да осигурят достъп на децата си, особено в началните класове, до онлайн платформата, в която ще се проведе обучението.

Гореизброените факти реално създават невъзможност да се проведе ефективен учебен процес, с което кметът и екипът му би трябвало да са запознати.  Очевидно е, че решението им е прибързано и далеч не добре обмислено. В него водещ е популизмът  и в никакъв случай не е взето в интерес на ученици, учители и родители. 

Ние от „Възраждане“ смятаме, че учебният процес е от изключително значение и е по-добре да се пропуснат един или два учебни дни, отколкото учението да се превръща в бутафория, която няма да даде никакъв положителен резултат.

Групата на „Възраждане“ в Общинския съвет във Варна иска отговор от кмета  на следните въпроси:

  • Защо за  учениците е опасно да излизат от домовете си, но за студентите и децата от градините и детските ясли не е?
  • Ако за 24 часа не могат да се обезопасят районите на училищата, кое гарантира, че ще бъдат безопасни следващата седмица или следващия месец?

Общинските съветници от „Възраждане“ смятат, че общината трябваше да е в състояние да гарантира безопасността на децата 24 часа след бурята и днес да се провежда нормален учебен процес. В най-лошия случай, неучебен ден, но не и хаосът на т.нар. онлайн обучение.

Призоваваме кметът  преди да взима подобни важни решения да ги обсъжда с компетентните лица, които отговарят за образователния процес в морската столица!“

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Шефът на Спартак Варна взе крайно решение: Бъдещето на „соколите“ е застрашено

Президентът на Спартак Варна Павлин Николов реши да спре финансирането на "соколите" след нахлуването на…

преди 4 минути

Няколко души са били арестувани във Варна

От пресцентъра на ОДМВР-Варна съобщават за петима мъже, които са попаднали в ареста заради наркотици.…

преди 10 минути

Спират водата на абонати край Варна заради авария и строително-монтажни дейности

От Водоснабдяване и канализация – Варна съобщават, че следните райони във Варна и областта ще…

преди 31 минути

Сблъсък на Прохода на Републиката: 7 души са ранени, а движението е затруднено

От пресцентъра на полицията във Велико Търново съобщават, че се е случила катастрофа между лек…

преди 35 минути

Съдът във Варна се произнесе за ръководител на голяма престъпна група

От Апелативен съд - Варна съобщават за медия "Нова Варна", че са взети решения във…

преди 49 минути

„Тренд“: 7 формации със сигурност влизат в следващото Народно събрание

Според данните от проучването на "Тренд" има 7 сигурни формации в следващото Народно събрание. Данните…

преди един час