in

Тестовете продължават: Днес хората в тези области получават „съобщения за опасност“

Снимка: Pixabay

Продължава тестването на системата за ранно предупреждение при бедствия и аварии BG-ALERT. Днес (21 ноември) тестове се провеждат в следните области: Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол. 

Тестовете целят проверка на функционирането на системата, както и населението да придобие представа за начина по който изглеждат те в мобилните устройства.

При теста в продължение на половин час от 12,00 до 12,30 ч. ще бъде излъчвано съобщение, съдържащо текст на български и английски език.
Получаването на съобщението на мобилното устройство се очаква да бъде еднократно и съпроводено от специфичен звук и вибрация, дори при активиран безшумен режим. 

С натискане на  „ОК“ съобщението се прекратява. В противен случай то може да се получи повторно в рамките на няколко минути. 

BG-ALERT е нова система, допълваща възможностите на съществуващата Национална система за ранно предупреждение и оповестяване, която ще позволи на компетентните държавни органи да разпространяват предупредителни съобщения до населението, в случай че разполагат с достоверни данни и информация за предстоящи или случващи се бедствия или извънредни ситуации на определена територия. 

Предвижда се на 29 ноември да се проведе национален тест в цялата страна.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.