in

Уникална трансплантация на ларинкс във Франция: Връщат гласа на жена, която не говори от 20 години

Снимка: Pixabay

Уникално медицинско постижение! Успешно е проведена първата трансплантация на ларинкс във Франция. Благодарение на това 49-годишна жена, която е загубила гласа си преди цели две десетилетия, отново има възможност да говори

Операцията е извършена от уважаван екип от Hospices Civils de Lyon (HCL) на 49-годишна пациентка, която се очаква да възстанови способността си да говори, загубена преди две десетилетия.

Хирургическата процедура, първа в страната и четвърта в света, продължи 27 часа и включваше щателната работа на десет хирурзи, съобщава BNN.

Забележителната процедура се случва след десетилетие усърдна работа и изследвания. Пациентката, чиято самоличност остава неразкрита от съображения за поверителност, е живяла без възможност да говори през последните 20 години. Успешната операция й дава надежда за нов живот с потенциал да възвърне говора си през следващите месеци.

Първата успешна трансплантация на ларинкс в световен мащаб е извършена през 1998 г. в Кливланд, САЩ. С неотдавнашното постижение на Франция страната се присъединява към избрана група нации, които успешно са провели такива сложни и променящи живота процедури.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/