Категории: България

МОСВ алармира: Очакват се повишения на речните нива заради дъждове

Реклама

От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) предупреждават, че в резултат на валежите през днешния и през следващите три дни, се очаква да се повишат речните нива в някои от водните басейни у нас. Според данните, по-значително покачване на водата днес се очаква в Дунавския басейн – в долните течения на основните реки западно от р. Вит. 

В следобедните и вечерните часове на 24-ти и 25 ноември, в резултат на валежи от дъжд и сняг, ще има повишения на речните нива в целия басейн, уточняват от МОСВ. По-значителни повишения са възможни във вечерните часове на 24 ноември и през нощта срещу 25 ноември във водосборите западно от р. Искър.

Очакват се повишения на речните нива и в Черноморския басейн. Такива се прогнозират във водосборите на реките южно от Варна. „По-значителни повишения са възможни във водосборите на реките Средецка, Факийска, Ропотамо, Дяволска и Велека“, посочват от МОСВ. След понижаване утре и в петък, в събота се очакват нови повишения на речните нива, по-значителни – в следобедните и вечерните часове, във водосборите на южночерноморските реки.

Покачване на водите ще има и в Източнобеломорския басейн през следващите дни – прогнозите са за речните нива в долните части от водосбора на р. Тунджа и на р. Арда. В резултат на валежи от дъжд и сняг в събота ще има повишения на речните нива в целия водосбор, казват още от МОСВ.

Времето утре ще бъде предимно облачно, на отделни места, главно преди обяд, със слаби валежи от дъжд. Вятърът още сутринта ще отслабне, по-късно през деня ще се ориентира от запад-югозапад и ще започне затопляне. Преобладаващите максимални температури ще са между 7° и 12°, в София – около 9°, съобщиха по-рано днес от Националния институт по метеорология и хидрология, съобщава БТА.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Спират тока във Варненско на всички тези адреси в първия работен ден

На 24.09.2024 г. В периода 8:00 ч. до 17:00 ч. Поради обезопасяване на съоръженията за…

преди 31 минути

Силни думи на Румен Радев за Независимостта на България

Днес народът ни отбелязва делото на поколение, за което държавността и нейната независимост бяха висши…

преди 33 минути

Какво ще бъде времето в първите дни на есента

В понеделник ще преобладава слънчево време. В сутрешните часове на места в котловините ще има…

преди 37 минути

Без ток в този район на Варна точно в неделя

Поради профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на:…

преди 3 часа

Днес настъпва астрономическата есен

През тази година астрономическата есен ще настъпи на Деня на независимостта на 22 септември в…

преди 3 часа

Варна отбелязва 116 години от Независимостта на България(ПРОГРАМА)

Днес Варна отбелязва 116 години от Независимостта на България с тържествено честване, което ще де…

преди 3 часа