Категории: Черноморие

Установени са над 8000 нарушения по морските ни курорти през изминалия летен сезон

Реклама

Днес от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ съобщиха, че инспекторите по труда са извършили 1440 бр. проверки по морските курорти, при което са констатирани 8246 бр. нарушения. Това е установено по време на кампанията на контролните органи на Инспекцията по труда през активния сезон.

Заетите в проверените обекти със сезонен характер в морските населени места са 35 000 души. Традиционно акцент в проверките е превенцията на недекларирания труд и контролът по спазване на разпоредбите за разпределение на работното време и заплащането на труда. При контролната дейност се следи и за законосъобразното наемане на граждани на трети държави и на непълнолетни лица, както и осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд.

Нарушенията, свързани с разпоредбите по осъществяването на трудовите правоотношения, са 4578 бр. От тях по заплащането на труда са установени 894 бр. нарушения, а по работното време – 1000 бр. Установените случаи на работа без трудов договор са 158. Нарушенията по осигуряване на здраве и безопасност при работа са 3578 бр.

Установени са 44 граждани на трети държави, които са полагали труд без разрешен достъп до пазара на труда в България. При всеки установен случай на чужденец, който полага труд за български работодател, контролните органи на Инспекцията по труда са проверявали спазването на изискванията на трудовото законодателство от гледна точка на наемането, работното време, заплащането на трудовото възнаграждение, както и дали са осигурени здравословни и безопасни условия на труд, с цел да се установи има ли риск за трудова експлоатация.

Констатирани са 36 непълнолетни да работят без разрешение от Инспекцията по труда.

В резултат на контролната дейност по морските курорти са издадени 435 бр. акта за установяване на административно нарушение.

Инспекцията по труда използва повода да напомни на работещите, че когато се съгласяват да полагат труд без трудов договор или договорят по-кратко работно време от реалното и по-ниско възнаграждение от получаваното, те губят трудови и осигурителни права. В тези случаи или изобщо не трупат осигурителен стаж (при липса на трудов договор), или той е по-малко от фактически изработения. Това ги лишава от правото на обезщетения за безработица, временна неработоспособност и майчинство и в по-дългосрочен план от пенсия. Осигуряването върху по-ниски възнаграждения, от друга страна, намалява размера на обезщетенията.

Фиктивните клаузи в трудовите договори ограничават и възможностите на контролните органи за защита на правата на работещите, тъй като те са възпрепятствани да съберат безспорни доказателства за реално положения труд и действителния размер на възнаграждението.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Колко пияни и дрогирани изловиха по пътищата на страната

14 130 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди един час

След полови век арестуваха мъж, извършил две убийства

Италианската полиция арестува в Рим мъж, обвинен в извършването на две убийства в Мелбърн, Австралия,…

преди един час

Почина един от най-известните български художници

“Почина Иван Вукадинов - патриархът на съвременното ни изкуство! Дистанцията, с която той се разграничи…

преди един час

Изгоряха стотици декари край ЖП линия

Стана ясно, че близо 300 дка., включително и широколистна растителност около жп линията между Русе…

преди 2 часа

Официално: Калин Стоянов влиза в листата на ДПС

Бившият вътрешен министър Калин Стоянов ще бъде втори в листата на "ДПС - Ново начало"…

преди 2 часа

Йордан Цонев ще води листата на ДПС във Варна

В Деня на Независимостта на България "Движение за права и свободи – Ново начало" регистрира…

преди 2 часа