Категории: България

Почитаме Св. Екатерина: Ето какво се прави за здраве на децата и кои са имениците

Реклама

Днес е 24 ноември. На този ден Българската православна църква почита паметта на света великомъченица Екатерина. Днес имен ден празнуват всички с имената Екатерина, Катерина, Катя, Тинка, Катина, Тина и Катрин.

Екатерина била изключително умна и начетена девойка, като на 18-годишна възраст вече имала много познания върху гръцката и римската книжнина и философия. Тя казала на родителите си, че би се омъжила само за онзи, който я превъзхожда по слава, богатство, красота и мъдрост. Постоянно отхвърляла младежи от много богати семейства.

Един ден, майка ѝ, която била тайна християнка, изпратила Екатерина при своя духовен наставник. След това тя също станала убедена християнка.

В началото на IV век император Максенций организирал нови гонения срещу християните.

Екатерина обаче не се уплашила, а смело и с достойнство говорела на всички, че Иисус Христос е единственият истински Бог и не трябва да се почитат езическите божества.

Заради тази си дързост младата християнка била заловена и убеждавана да се отрече от вярата си. След като това не се случило, заповядали девойката да бъде подложена на жестоки мъчения с надеждата тя да се отрече от Христос. Била привързана към едно колело с остри зъбци, но по чудо колелото се разпаднало и затова накрая мъченицата била обезглавена.

Народът пък почита св. Екатерина заради лечителските й способности при лекуване на болестите бяс и шарка.

Традиции и поверия:

В българската народна култура денят на св. Екатерина се почита най-вече в Южна България. В Пловдивско вярват, че тя предпазва децата от болести. По тази причина майките в този регион рано сутрин стават, за да омесят погача и малко кравайче, което намазват с мед. Погачата се раздава за здраве из махалата с думите „Ха вземи за Света Катерина да ни е край дома и да ни пази от Шарко и Беско!“, а кравайчето се окача на вратата или се хвърля на покрива „за Баба Шарка“.

При раздаването на погачата, всеки трябва да отчупи къшей и след като се прекръсти до три пъти да отговори следното: „Сполай ти, стопанке, за сладкия залък. Както се лепят пръстите, тъй да се лепи Здравето по децата ти!“ „Амин! – дай, Боже!“. Стопанката отвръща „Амин! – дай, Боже!“.

Погачата се меси с „мълчана“ вода (вода, налята при пълна тишина).

В Родопската област се вярва, че Св. Екатерина помага при тежки болести и висока температура. Прието е там жените да не работят и да не пипат остри предмети. Вярва се, че ако се порежат на този ден, раната няма да заздравее.

В Странджанския край, Източна Тракия и сред преселниците от Беломорието денят на Св. Катерина се празнувал против мишки (т. нар. Миши празници). Там жените също не работят, не пипат остри и режещи предмети, замазват огнището с кал и раздават със затворени очи варени зърна (боб, царевица и др.), за да „замажат и затворят очите“ на мишките.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 1 минута

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 14 минути

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 21 минути

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 30 минути

Главчев отива в Ню Йорк

Стана ясно, че служебният премиер Димитър Главчев ще участва в Срещата на върха за бъдещето…

преди 42 минути

Учени съхраниха целия човешки геном върху „кристал на паметта“, който може да оцелее милиарди години

Въпросният кристал може да издържи на екстремни условия като температури до 1000 градуса по Целзий,…

преди 44 минути