in

Задава се ново поскъпване на водата във Варна: Колко ще плащаме?

Колаж: Нова Варна

Очаква се от 1 януари цената на водата във Варна да скочи. Варненци ще плащат по 5,47 лева за кубик от началото на новата година.

През новата 2024 г. за 8 регионални дружества се предвижда увеличение под 10% на цените на ВиК услугите спрямо действащите цени на ВиК услуги за настоящата 2023 г. Става въпрос за областите Кюстендил, Шумен, Перник, София – област, Силистра, Стара Загора, Варна и Плевен.

За други 6 дружества планираното увеличение е с над 20% спрямо действащите цени – в областите Сливен, Видин, Габрово, Враца, Хасково и Ловеч. Това стана ясно след заседанието на КЕВР днес по изчисления на регулатора, предаде БГНЕС.

„Изменението на цените на ВиК услугите е законово и икономически обосновано. Ако Комисията се съобрази с някои популистки искания за запазване на сегашните цени, това означава да наруши съзнателно редица изисквания – да не изпълни императивните нормативни изисквания Комисията служебно да измени одобрените цени на ВиК услуги по законовоустановения ред; да не изпълни националното споразумение за ежегодно повишаване с 15% на възнагражденията във ВиК сектора; да не отчете одобреното повишение на минималната работна заплата за страната; да не отчете изменението в цените на електрическата енергия; да не отрази натрупаната инфлация“, заяви председателят на КЕВР доц. Иван Иванов.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/