Категории: Любопитно

Иде Никулден: Това са всички традиции и поверия, свързани с празника

Реклама

Всяка година на 6 декември отбелязваме Никулден, който е един от най-обичаните големи зимни празници. Той е в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е покровител на моретата, езерата и реките (целия подводен свят), както и пазител на дома и семейството. 6 декември е празник на всички рибари, моряци, пътешественици и авантюристи, както и на банкерите. На този ден много хора празнуват и имен ден. Именици са хората, носещи имената Никола, Николай, Николина, Никол и техните производни.

Какво да сложим на трапезата:

По стар обичай на Никулден трапезата е много богата. Отрупана е с постни сарми и чушки, пълнени с боб, колаци и риба. Традицията повелява да се сервира пълнен шаран, или ако не шаран, то поне някакъв друг вид риба.

Суеверия около рибника (пълнения шаран):

Има някои суеверия около приготвянето на пълнения шаран с лук, ориз, орехи (ястието се нарича още рибник).

Вярвало се е, че когато се пече пълнената риба трябва да остане цяла, без да се разкъса, за да не се скъса късметът в къщата. След вечеря жените запазвали кръстовидната кост от главата на рибата като амулет против уроки или я зашивали на шапчицата на новороденото в къщата, за да бъде то здраво. В някои краища костта се използвала и от баячки срещу безсъние, силен плач и отоци.

Други поверия, свързани с люспите и костите от рибата:

Според суеверията при почистване на рибата люспите не трябва да падат на земята. Но ако някоя падне, то никой не трябвало да я настъпва, за да не бъде застигнат от някаква болест. Най-голямата люспа от рибата се прибирала в кесията, за да е пълна през цялата година с пари. Костите от шарана пък не се изхвърляли, а се изгаряли или пък се пускали в реката. други пък ги закопавали в земята, за да има плодородие и семейно щастие. Някои пък чистели зъбите си с костите от шарана за здраве.

Интересни обичаи, свързани с Никулден:

В миналото незадомените моми и ергени обикаляли по къщите на роднините си, за да ги поканят на празничната вечеря. Вечерта идвали само най-възрастните мъже, като най-възрастният от тях прекадявал трапезата и разчупвал празничната пита. Така цяла нощ мъжете обикаляли всички къщи на семействата от рода.

Свети Николай се счита за покровител на бедните и за пазител на неомъжените жени. Според легендата светията помагал на момите да се задомят. На 6 декември неомъжените жени отивали на църква и палели свещи и оставяли дарове в храма. След това отивали на мегдана и се хващали на хоро.

Поверия, свързани с времето на Никулден:

Старите хора смятали, че ако натрупа дебел слой сняг на Никулден, то това означава, че годината ще е плодовита. Ако пък има дъжд – годината щяла да бъде добра за царевица. Ако времето е слънчево – лятото щяло да бъде много сухо.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

В България откриха мъртъв мъж: Бил е обявен за издирване

От пресцентъра на ОДМВР-Враца съобщават, че тялото на 70-годишен мъж от град Вълчедръм е намерено…

преди 6 минути

Удря ни втората най-мощна магнитна буря за 2024 година

Стана ясно, че е била регистрирана особено голяма експлозия на Слънцето през нощта. Имало е…

преди 26 минути

Подробности за допълнителното разследване срещу кмета на Варна Благомир Коцев

Както медия "Нова Варна" първа ви информира, Апелативният съд във Варна върна делото срещу кмета на…

преди един час

Министър Запрянов: Възможни са терористични действия в Европа на ислямистките организации

Приупомняме, че президентът Румен Радев обчви, че свиква извънредно заседание на Консултативния съвет за национална…

преди 2 часа

Полезно за всеки шофьор: Как да платим по-малка глоба към КАТ?

Колкото и да е примерен и внимателен един шофьор, все някога се случва да му…

преди 2 часа

Отиде си звезда от „Умирай трудно 2“

На 84-годишна възраст от естествена смърт почина звездата от "Умирай трудно 2" и "Корени" Джон…

преди 2 часа