in

БЛС-Варна алармира: Планира се ощетяване на болниците и пациентите в област Варна

Снимка: Pixabay

От Районната колегия на Български лекарски съюз – Варна изпратиха до медиите отворено писмо, отправено към министъра на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков, председателя на Комисия по здравеопазване проф. д-р Костадин Ангелов и председателя на Български лекарски съюз д-р Иван Маджаров

Ето какво гласи писмото (публикуваме го без редакторска намеса):

„ОТВОРЕНО ПИСМО
УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

С настоящото писмо изразяваме безкрайното си възмущение от решението на Управителя на НЗОК – г-н Станимир Михайлов еднолично и в разрез с установените норми, пренебрегвайки дадените отрицателни становища на Регионална колегия на БЛС – Варна и РЗОК – Варна, да преразпредели утвърдения с решение на Надзорния съвет на НЗОК публичен ресурс за болнична медицинска помощ в област Варна в частна полза.

Настояваме за решително противопоставяне от Ваша страна на това негово действие и незабавната му отмяна.

Използваемостта на болничните легла в структурите на лечебните заведения в област Варна, функциониращи по заявените от частната болница специалности, е средно 47% за региона. Освен това, предвид данните от НЗОК за изплатени средства за болнична медицинска помощ за 2022 г. по региони в България, се установява ощетяване на гражданите на гр. Варна и областта, по отношение на осигурения – заплатен от държавата достъп до болнични медицински грижи.

От публикуваното в медиите (www.clinica.bu. 04.12.2023 г. в 06.22 ч.) писмо на Управителя на НЗОК, според което „е възможно заявените от „МБАЛ Света София“ ЕООД (за адреса в гр. Варна) нови дейности за бюджета на НЗОК да бъдат финансирани в периода на тяхното реализиране в рамките на утвърдените от НС на НЗОК финансови параметри на лечебното заведение по сключения договор с НЗОК“, е видно, че в разрез с разпоредбите на ЗЗО се планира ощетяване на болниците в област Варна. Допълнително ще се задълбочи и сериозният проблем с кадровата обезпеченост на лечебните заведения за болнична помощ, предвид хроничния недостиг на медицински специалисти.

Разчитаме на Ватата своевременна намеса за предотвратяване на поредното недалновидно решение в ущърб на здравната система и най-вече на пациентите в област Варна“.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.