in

Потапяне в миналото: Как са празнували варненци преди 100 години и какво са слагали на празничната трапеза?

Снимка: Pixabay

От Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна съобщиха, че варненци и гости на града ще могат да се потопят в миналото и да се запознаят с това как техните предци са отбелязвали празниците преди 100 години

Чудили ли сте как са празнували варненци преди сто години? Как са украсявали елхата за Коледа и Нова година и какви подаръци са си подарявали? Какво са слагали на празничната трапеза и как са посрещали гостите си? А знаете ли за традиционните новогодишни балове и техните неписани правила? С помощта на Етнографски музей – Варна разказваме за всичко това (но и за още много), съобщават от библиотеката.

Изложбата „Традиционните весели дни на зимата” показва автентични елементи от варненската градска култура от края на XIX и началото на XX век. В нея ще видите дамски аксесоари за бал, ръчно правена коледна украса и поздравителни картички, които са част от архива на архимандрит Инокентий Софийски, съхраняван в музея. Всички експонати са от фондовете на Етнографски музей – Варна.

Заповядайте на 6 декември 2023 г. от 11.00 ч. в Изложбеното фоайе на РБ „Пенчо Славейков” – Варна на адрес бул. Сливница №34 за откриването на изложбата. Събитието се организира съвместно с Етнографски музей – Варна и ще може да бъде посетено до 7 януари 2024 г.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.