Категории: Любопитно

Закъсняло щастие: Любима коледна песен оглави най-голямата класация след 65 години (ВИДЕО)

Реклама

Тази седмица песен номер 1 в Billboard Hot 100 е песен, която вероятно сте чували и преди – отново и отново. За десетилетия. „Rockin’ Around the Christmas Tree“ — изпята от Бренда Лий и издадена за първи път преди 65 години, по време на управлението на Айзенхауер — за първи път достигна номер 1 в класацията за сингли.

„Rockin’ Around the Christmas Tree“ е написана от Джони Маркс – който, като част от дълга, велика традиция на американски автори на коледни песни, самият той всъщност е евреин. (Маркс също пише „Rudolph the Red-Nosed Reindeer“ и „A Holly Jolly Christmas.“) Лий записва песента, когато е само на 13 години, малко след като подписва договор с Decca Records.
От дебюта си през 1958 г., тази класика на празника се превърна в основна част от празничните плейлисти. Това е слънчева, динамична, широко светска песен, идеална за осигуряване на весела атмосфера. Но има няколко по-конкретни причини, поради които е успял да достигне първото място тази година, превод от npr.org.

Още през 2018 г. Billboard преконфигурира своята формула за изчисление на диаграмата, придавайки по-голяма тежест на потоците (и особено на потоците, направени чрез абонаментни или платени услуги). Това означаваше, че каталожните записи – независимо дали са издадени година по-рано или преди десетилетия – ще имат повече шанс да се класират заедно с нов материал, тъй като слушателите вероятно ще слушат стари любими песни отново и отново.

Този ефект е особено забележим по време на празничния сезон, когато артистите като цяло се въздържат от изпускане на големи нови издания – и когато повече слушатели се обръщат към споделено тяло от обичани от всички песни.

Тези промени в класациите веднага повлияха на празничния музикален пейзаж. През декември 2018 г. „All I Want for Christmas Is You“ на Марая Кери отиде до номер 6 в Hot 100 — най-високата позиция, която някога е достигала в класацията за сингли. (Когато дебютира през 1994 г., Columbia Records не си направиха труда да издадат песента като комерсиален сингъл в какъвто и да е физически формат, така че поради правилата на класациите на времето, тя не отговаряше на условията.)

Оттогава „All I Want for Christmas Is You“ се превърна в вечната звезда на върха на Hot 100 всеки празничен сезон. Той отиде до номер 1 за първи път през 2019 г. и продължи тази серия през следващите три години. (Точно зад него: един „Rockin’ Around the Christmas Tree“, достигащ всяка година номер 2 между 2019 г. и 2022 г. Преди последното десетилетие „Rockin’“ беше достигал номер 14 в Hot 100 — през 1960 г.)

Тази година, за да отбележи 65-ата годишнина на „Rockin’ Around the Christmas Tree“, Лий, който следващата седмица навършва 79 години, направи изключително голям тласък, за да му помогне да се изкачи докрай в класацията – след Марая Кери. Тя записа първото официално видео на песента, което включва епизодични изяви на Таня Тъкър и Триша Йърууд и се превърна в хит в TikTok, събирайки 8 милиона гледания и растящи.

След Лий в Hot 100 тази седмица е Кери, следван от „Lovin On Me“ на Джак Харлоу и две други ваканционни класики от дълбок каталог: записът на Боби Хелмс на „Jingle Bell Rock“ и „Last Christmas“ на Wham! Но с първото място за себе си, Бренда Лий най-накрая получи празничното си желание.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще промени ли ремонтът през местност „Боровец“ маршрута и разписанието на автобус № 46?

Ремонтът през местност „Боровец“ няма да промени маршрута и разписанието на автобус № 46 на…

преди 7 часа

Голям грях в Айтос: Изхвърлиха новородено бебе до кофи за боклук

Стана ясно, че новородено бебе е било изхвърлено до кофи за боклук в Айтос. Сигнал…

преди 7 часа

Спортни звезди вдъхновиха децата в детска градина във Варна по време на Седмица на спорта

През изминалата седмица ДГ №30 "Синчец"- гр. Варна реализира събитие по повод Европейския ден на…

преди 7 часа

Иван Илчев: Добре би било и площадът, и катедралата да се преименуват от „Св. Александър Невски“ на „Св. Иван Рилски“

И според академик Иван Илчев би било добре ако площадът и храмът "Св. Александър Невски"…

преди 7 часа

Марешки има интерес към Спартак – Варна?

Припомняме, че шефът на Спартак Варна Павлин Николов реши да спре финансирането на „соколите“ след…

преди 8 часа

Младият Слави се бори с тежка болест: Има нужда от помощта ни

33-годишният Светослав вече три години се бори с коварно заболяване - рак на дебелото черво.…

преди 8 часа