Категории: България

Честит Никулден: Това са всички традиции, които се спазват днес

Реклама

Днес отбелязваме големия празник Никулден, който е един от любимите на българите през зимата. Той се празнува всяка година на 6 декември. На този ден много хора имат имен ден и се спазват множество обичаи и традиции. Днес повод да почерпят за имен ден, имат всички с имената Никола, Николай, Николина, Никол и техните производни. Празникът е в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е покровител на моретата, езерата и реките (целия подводен свят), както и пазител на дома и семейството. 6 декември е празник на всички рибари, моряци, пътешественици и авантюристи, както и на банкерите. Задължителен момент в традиционната никулденска обредност е консумацията на риба. Обикновено жените приготвят шаран, тъй като според поверието шаранът е “слуга” на св. Никола. 

Какво да сложим на трапезата:

По стар обичай на Никулден трапезата е много богата. Отрупана е с постни сарми и чушки, пълнени с боб, колаци и риба. Традицията повелява да се сервира пълнен шаран, или ако не шаран, то поне някакъв друг вид риба.

Суеверия около рибника (пълнения шаран):

Има някои суеверия около приготвянето на пълнения шаран с лук, ориз, орехи (ястието се нарича още рибник).

Вярвало се е, че когато се пече пълнената риба трябва да остане цяла, без да се разкъса, за да не се скъса късметът в къщата. След вечеря жените запазвали кръстовидната кост от главата на рибата като амулет против уроки или я зашивали на шапчицата на новороденото в къщата, за да бъде то здраво. В някои краища костта се използвала и от баячки срещу безсъние, силен плач и отоци.

Други поверия, свързани с люспите и костите от рибата:

Според суеверията при почистване на рибата люспите не трябва да падат на земята. Но ако някоя падне, то никой не трябвало да я настъпва, за да не бъде застигнат от някаква болест. Най-голямата люспа от рибата се прибирала в кесията, за да е пълна през цялата година с пари. Костите от шарана пък не се изхвърляли, а се изгаряли или пък се пускали в реката. други пък ги закопавали в земята, за да има плодородие и семейно щастие. Някои пък чистели зъбите си с костите от шарана за здраве.

Интересни обичаи, свързани с Никулден:

В миналото незадомените моми и ергени обикаляли по къщите на роднините си, за да ги поканят на празничната вечеря. Вечерта идвали само най-възрастните мъже, като най-възрастният от тях прекадявал трапезата и разчупвал празничната пита. Така цяла нощ мъжете обикаляли всички къщи на семействата от рода.

Свети Николай се счита за покровител на бедните и за пазител на неомъжените жени. Според легендата светията помагал на момите да се задомят. На 6 декември неомъжените жени отивали на църква и палели свещи и оставяли дарове в храма. След това отивали на мегдана и се хващали на хоро.

Поверия, свързани с времето на Никулден:

Старите хора смятали, че ако натрупа дебел слой сняг на Никулден, то това означава, че годината ще е плодовита. Ако пък има дъжд – годината щяла да бъде добра за царевица. Ако времето е слънчево – лятото щяло да бъде много сухо.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Евакуират българите от Ливан

Правителственият самолет вече излетя към Бейрут, за да евакуира българските граждани, желаещи да се приберат…

преди 44 минути

От дискотека в Шумен е открадната мъжка чанта с 10 000 лв.

Стана ясно, че полицаи са задържали двама шуменци, които са откраднали от дискотека в Шумен…

преди 53 минути

Прогноза от НИМХ: Какво ще бъде времето до 15 октомври и ще се вдигнат ли температурите до 30°?

ОТ НИМХ публикуваха своята 15-дневна прогноза, от която става ясно какво ще бъде времето през…

преди един час

Сняг падна в три планини у нас

От НИМХ съобщават, че слаб сняг е превалял в най-високите части на някои планински масиви…

преди един час

Шофьорка на 21 години загина при тежка катастрофа в България

Стана ясно, че 21-годишна шофьорка е починала при тежка катастрофа край Плевен. Инцидентът се е…

преди един час

България спечели три златни и един сребърен медал на Балканска олимпиада по информатика: Единият от учениците е от Варна

Ученици завоюваха три златни медала, един сребърен и еднолично първо място за България на Балканската…

преди 2 часа