Категории: Варна

Кметът на Варна отказа да подпише започването на проект за рибарско селище „Карантината“

Реклама

Припомняме, че вчера Иван Портних обяви, че общинските съветници от ГЕРБ и НПО-та“ ще следят дали кметът на ПП/ДБ ще подпише безумното строителство в горски терен от 70 дка“. 

Припомняме накратко част от позицията на ГЕРБ-Варна:

Разработен е ПУП на жилищно строителство на терен от 70 000 кв. м в гора и от двете страни на дерето на „Аспарухово“, като се чака само подписът на новия кмет, за да стартира.

„Разбирате ли колко абсурден е този проект при още живия спомен за ужаса от голямото бедствие след проливните дъждове в квартала през 2014 г.“, алармира пред журналисти в местността „Карантината“ Иван Портних, бивш кмет на Варна и настоящ общински съветник, заедно с Биляна Раева и Юлиян Станев от групата на ГЕРБ.

От Община Варна днес изпратиха следната позиция във връзка със случая:

Кметът на Варна Благомир Коцев отказа да подпише започването на проект за рибарско селище „Карантината“, одобрен през март 2023 година. По проекта вече близо една година действия не са предприети. Срокът на програмата, по която следва да се финансира, изтича след 20 дни – на 31.12.2023 г. Проектът е на стойност над 390 000 лева. 

Предложението е с пълно наименование „Облагородяване на достъпа дo рибарска инфраструктура в селище „Карантината“ и обособяване на зона за спорт“ и е подаден от Община Варна на 30.07.2022 г. за финансиране по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. Предложението е класирано като първа резерва за финансиране, поради липса на финансов ресурс. Одобрено е с Решение на Оценителната комисия на Програмата за морско дело и рибарство в началото на 2023 г., но до момента действия по него не са предприети. На 06.12.2023 г. Управляващият орган на Програма за морско дело и рибарство е отправил покана към общината за предприемане на действия. 

Програмният период приключва на 31.12.2023 г. и ако сключи договор за изпълнението на проекта, Община Варна трябва да реализира, приключи, разплати и отчете проекта в срок до Нова година, което би било практически невъзможно. Това не лишава Община Варна от правото да кандидатства по същата програма през новия програмен период. 

Кметът Благомир Коцев разпореди да започнат системни действия по подобряване ефективността на работата на администрацията по линия на европейското финансиране и отговорните за това звена в общината.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Лесна рецепта за вкусен ябълкoв щpудeл през есента

Щруделът е много вкусен и сезонен десерт. Предлагаме ви лесна и вкусна рецепта. Пълнeжът ce…

преди 3 часа

Зеленски: Тръмп ще е на наша страна

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в излъчено интервю за телевизия „Фокс нюз“ (Fox News), че…

преди 3 часа

Сезонът на камбите започва: Как да си ги приготвим за зимата

Камбите са едни от най-често срещаните зеленчуци по пазарите в България през есента. Те са…

преди 3 часа

Морето е пълно с чернокоп. Каква е цената на пазара

На пазара в Каварна е пълно с чернокоп. Има различни големини и на различни цени.…

преди 3 часа

Как да се борим с есенната депресия

Ако забележите драстични промени в настроението си през определени периоди от годината, може да имате…

преди 4 часа

Земетресение удари Централна Калифорния

Стана ясно, че земетресение с магнитуд 4,2 разлюля част от Централна Калифорния, съобщи Геофизичният институт…

преди 4 часа