Категории: Свят

Теч в най-опасния обект за ядрени отпадъци в Европа

Реклама

Има теч в най-опасния обект за ядрени отпадъци в Европа, наречен Селафийлд и намиращ се във Великобритания. Има пукнатини в резервоар с токсична шлака. Експерти твърдят, че може да има потенциален риск за населението

Селафийлд, Великобритания, който е най-опасният ядрен обект в Европа, има влошаващ се теч от огромен силоз с радиоактивни отпадъци, който може да представлява риск за населението, съобщава The Guardian.

Притесненията относно безопасността на рушащата се сграда, както и пукнатини в резервоар с токсична шлака/утайка, известен като B30, предизвикаха дипломатическо напрежение със страни, включително САЩ, Норвегия и Ирландия, които се опасяват, че ръководството на Селафийлд не е успяло да се справи с проблемите.

Изтичането на радиоактивна течност от една от „най-големите ядрени опасности в Обединеното кралство“ – разлагаща се сграда в огромния камбрийски обект, известен като Силоз за съхранение на стърготини Magnox (MSSS) – вероятно ще продължи до 2050 г. Това може да има „потенциално значително последствия“, ако набере скорост, рискувайки да замърси подземните води, според официален документ.

Пукнатини са се образували и в бетонната и асфалтовата обвивка, покриваща огромното езерце, съдържащо десетилетия наред ядрена утайка, част от каталога на проблемите, свързани с безопасността на обекта.

Тези опасения се появиха в „Nuclear Leaks“, едногодишно разследване на „The Guardian“.

Селафийлд, разпростиращ се обект с площ от 6 кв. км на брега на Камбрия, в който работят 11 000 души, съхранява и обработва ядрени отпадъци от оръжейни програми и производство на ядрена енергия и е най-голямото подобно съоръжение в Европа.

Документ, изпратен до членовете на борда на Селафийлд през ноември 2022 г. и видян от „The Guardian“, повдигна широко разпространени опасения за влошаване на безопасността в целия обект, предупреждавайки за „кумулативния риск“ от пропуски, вариращи от ядрена безопасност до стандарти за азбест и пожар.

Учен от експертна група, която съветва правителството на Обединеното кралство относно въздействието на радиацията върху здравето, каза пред „The Guardian“, че рисковете, породени от изтичането и на други химически течове в Селафийлд, са били „избутани здраво под килима“.

Инспектори на място са категорични, че няма как да предвидят точно колко пукнатини има върху сградите, които се използват за складиране на ядрени отпадъци.

Експерти от години предупреждават, че инфраструктурата на обекта се разрушава. Според служител в Селафийлд на място „не могат да се справят с пожар и наличието на азбест, камо ли с рушащата се структура на контейнерите за ядрени материали“.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Рекордно поскъпна един от най-търсените зеленчуци на пазара

Есента е сезон на изобилието, когато се приготвя зимнина. Както стана ясно, в Северозападна България това…

преди 35 минути

Външно министерство отправи призив към българите

Министерството на външните ни работи (МВнР) призовава българските граждани да преустановят всякакви пътувания до Ливанската…

преди 46 минути

Маймуни спасиха 6-годишно дете от изнасилвач

Стана ясно, че в Индия група маймуни нападнаха мъж, който се опита да изнасили 6-годишно…

преди 60 минути

Екстремно време удря България до часове

За 29.09.2024 г. НИМХ издава предупреждение от първа и втора степен за значителни валежи с…

преди един час

Важно за всички шофьори, пътуващи по магистрала „Хемус“

От 30 септември /понеделник/, около 11 ч., ще се ограничи движението в тръбата в посока…

преди един час

Ето какво ще бъде времето по Черноморието в събота

Според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), днес (28 септември, събота) времето…

преди 3 часа