in

Това е най-силния стимулатор на имунната система. Как да се приема

снимка: Pixabay

В сезонът на аспираторните заболявания е важно да имаме добра имунна система. Приемайте ежедневно сироп от черен бъз. Той има много силни имуностимулиращи свойства.

Може да използвате като превантивно средство, като приемате 1/2 до 1 чаена лъжичка на ден по време на пиковия сезон на настинки и грип. Някои източници препоръчват да се приема само през делничните дни, а през почивните дни да се прави пауза.

Стандартната доза е 1/2 до 1 чаена лъжичка за деца и 1/2 до 1 супена лъжица за възрастни. Ако се борите с настинка или грип, приемете нормалната доза на всеки 2-3 часа, вместо веднъж дневно, докато симптомите изчезнат.

„В буркан се нареждат добре узрелите зърна на полския бъзунек така: един ред очистени зърна с дебелина 2 см., един ред пак толкова ситна захар. И така догоре, като най-горният слой захар е с дебелина 8-10 см., за да не вкисне. Отворът на буркана се завързва с тензух, оставя се да стои на слънце 10-15 дни, като през последните дни се бърка с дървена лъжица, за да се стопи захарта. След това се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване, налива се в бутилки, чиито отвори, вместо да се запушват с тапи, се завързват с тензух и се държат на студено, за да не вкисне сиропът”, пише П. Димков.

Ползи за здравето от черен бъз

Плодовете на черния бъз не само са питателни, но и имат потенциал да се борят със симптоми на настинка и грип, да поддържат здравето на сърцето и да се борят с възпалението и инфекциите, наред с други ползи.

В народната медицина сиропът се използват за лечение на грип, инфекции, ишиас, главоболие, зъбна болка, сърдечна болка и нервна болка, както и лаксатив и диуретик.

Освен това плодовете могат да се използват за конфитюр, сладко или пък вино от бъз.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/