Категории: Любопитно

Отслабвайте с кисели краставички: Ето каква е тайната

Реклама

Една от най-любимите зимни храни са киселите краставички. Те освен, че са вкусни са и много полезни за здравето ни, особено през зимните месеци. 

1. Експлозия от витамини

Подобно на пресните краставици, а и на всички зеленчуци, киселите също са богати на витамини. Консумацията на кисели краставички ще достави на организма ви щедри дози витамин К и А, както и фосфор, калий и фолиева киселина, предава „Актуално“.

2. Антиоксиданти

Макар да са кисели и ферментирали, краставичките остават богати на антиоксиданти. Чудесен източник са на бетакаротин, а повишеният прием на бетакаротин допринася за по-нисък риск от редица хронични заболявания като диабет тип 2 и свързаните с възрастта негативни здравословни изяви като дегенерация на макулата. Бетакаротинът е известен и с това, че допринася за профилактика на сърдечните заболявания. Тоест хапването на вкусните кисели краставички ви помага да държите определени хронични болести на сърцето далеч от вас, както и да останете здрави. Редица проучванията сочат редовното хапване на храни с бета-каротин като лесен начин за подобряване на когнитивните способности при хора над 65-годишна възраст. Съдържащите се други антиоксиданти в киселите краставички подкрепят организма в борбата му със свободните радикали и допринасят за съхраняване на младостта и здравето.

3. Отслабване

Отслабването не е просто начин да се чувствате добре в кожата и да изглеждате прекрасно. Справянето с излишните килограми помага за подобряване на здравословното състояние и за облекчаване на редица заболявания или за предпазване от тях. Хората с наднормено тегло по-често страдат от костни и ставни проблеми, сърдечно-съдови заболявания, инсулти и инфаркти, диабет. Така че фактът, че киселите краставички ви помагат да отслабнете, означава, че те помагат и за здравето ви. Къде се крие тайната? Първо, киселите краставички са бедни на мазнини и въглехидрати. Те са бедни и на калории, но ви засищат, тъй като са богати на вода. Другата тайна се крие в оцета. Той забавя усвояването на въглехидратите, като по този начин помага за намаляване на инсулиновите пикове, поддържа енергийните ви нива стабилни и намалява инсулиновия спад, който всъщност предизвиква чувството за глад. Така по-рязко огладнявате, ако хапвате кисели краставички, и ядете по-малки порции, тъй като пълните стомаха си с полезната ферментирала храна. Кисели краставички на слънце – рецептата, която всяка баба знае Вреди от консумацията на кисели краставички Разбрали полезни ли са киселите краставички, следва да се информирате и кой не трябва да прекалява с тях, както и на какво вреди честата им консумация.

 

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Наближава Петковден. Един от най-важните дни в годината

На 14 октомври православната християнска църква почита преподобна Параскева или Петка Българска. Този ден обаче…

преди 3 часа

Колко пияни и дрогирани изловиха по пътищата на страната

13 379 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 3 часа

Във Варна хванаха шофьор под въздействието на три вида наркотици

39-годишен мъж е задържан във Варна, след като е хванат да шофира под въздействието на…

преди 3 часа

Водна стихия се вихри в Перник. Има много бедстващи автомобили

Стана ясно, че град Перник е под вода след излял се проливен дъжд в града.…

преди 3 часа

Това са вълшебните свойства на сока от кисели краставички

Киселите краставички, чушките и карфиолът често присъстват на трапезата през зимните месеци. Ако сте любител…

преди 3 часа

Каква зима ни очаква според народната метеорология

Както е известно, народната метеорология, основана на вековни наблюдения и опит, продължава да бъде важна…

преди 3 часа