in

В Рим празнуват: На колко години става папата днес

Снимка: Архив

Днес главата на римокатолическата църква папа Франциск I навършва 87-годишна възраст. Хорхе Марио Берголио е роден на 17 декември 1936 година в Буенос Айрес, Аржентина. Той е едно от общо пет деца на италиански емигранти, като баща му се е грижил за влакови релси. Баща му, Марио Хорхе, пристига в Аржентина от региона Пиемонт в Италия.

„Обичам тангото и го танцувах, докато бях млад“, казва в биографичната си книга „Йезуитът“ (“El Jesuita”), като признава, че е имал приятелка. „Тя беше част от групата приятели, с които ходех да танцувам. Но тогава открих своето влечение към религията“, твърди той отново в биографията си, предава Дарик

Той не крие, че е фен на футбола, като любимият му отбор е аржентския Сан Лоренцо.

Избран е за римски папа на 13 март 2013 година и приема името Франциск (лат. Franciscus) в чест на свети Франциск Асизки. За пръв път в историята на папството се използва това име и става едва вторият папа от новото време (след Йоан Павел I), приел неизползвано дотогава име. Франциск става първият папа от Новия свят и първия папа йезуит.

Става първият папа от повече от век, който отказва да се настани в луксозния папски апартамент в Апостолическия дворец, а предпочита да остане в двустайния си апартамент.

През 2017 г. папа Франциск стана притежател на едно от най-модерните ламборгинита в света, след като компанията му дари тунингован Huracan. Папата продаде луксозното возило и приходите от него са за благотворителни цели, в частност за подпомагане на връщането в Ирак на християнски бежанци, които бяха принудени да напуснат домовете си заради терористичната организация Ислямска държава.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/