Категории: Варна

България ще бъде домакин на първата олимпиада по Изкуствен интелект

Реклама

От пресцентъра на МОН съобщиха за медия „Нова Варна“, че България ще бъде домакин на първата олимпиада по Изкуствен интелект. Вече за участие са се записали много отбори от водещи университети от цял свят.

България ще бъде домакин на първата световна олимпиада по изкуствен интелект. Тя ще се проведе следващото лято в Бургас. Само няколко седмици след обявяването ѝ, за участие вече са се записали отбори от 15 държави, както и представители водещи световни университети. Това стана ясно от думите на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на награждаване на състезателите от българския отбор по киберсигурност в Министерството на електронното управление.

Снимка: МОН

Отборът е съставен от ученици и младежи на възраст от 14 до 25 години. Тази година те за пръв път участваха в Европейската олимпиада по киберсигурност „EU Cybersecurity Challenge“, организирана от ENISA (Агенцията на ЕС за киберсигурност) и се представиха успешно, заемайки 19-о място при своя дебют.

„Вашето представяне е не само успех на това европейско състезание, а и възможност за развитие в България на професиите на бъдещето. Поздравявам Ви за всичко това, което правите и се надявам, че в бъдеще това ще е и Вашият професионален път“, обърна се министър Цоков към състезателите. По думите му именно с информационните технологии, киберсигурността и изкуствения интелект са свързани много от професиите на бъдещето.

Той припомни, че в годините назад България е била учредител на много международни олимпиади и състезания. Пример е първата олимпиада по информатика, която се е провела през 1989 г. в Правец. Предстои страната ни да бъде домакин и на първата световна олимпиада по изкуствен интелект, а също така е инициатор на учредяването на европейска олимпиада по гражданско образование. „Можем съвместно да работим и по иницииране на международно състезание по киберсигурност“, каза още министърът.

Проф. Цоков подари на отбора по киберсигурност лаптоп, на който състезателите да се подготвят за участие в следващи олимпиади и им пожела много бъдещи успехи.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

ЦИК излезе с категорична позиция във връзка с твърдения за хартията за машинно гласуване

Според ЦИК подобни "неверни твърдения" целят да всеят недоверие в машинното гласуване.  От ЦИК са…

преди 7 часа

МОН с новина за деветокласниците: Обявиха важни дати

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков обяви пред социалните партньори от Отрасловия съвет…

преди 8 часа

Служебният министър на иновациите и растежа във Варна: Спекулация е, че хартията на БНБ не отговаря на стандарта на вносителя на машините

Днес служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор за материално-техническо обезпечаване…

преди 8 часа

Война за паркоместа в столицата: Мъж е пребит от свой съсед

Свадата, прераснала във физическа саморазправа, се е разиграла в софийския квартал „Овча Купел”. Потърпевшият е…

преди 9 часа

Заради вятърните електроцентрали: Кметът на Добричка община поиска среща с Главчев за свикване на местен референдум

Според кмета на Добричка община Соня Георгиева се прави опит да се ограничи правото на…

преди 9 часа

До края на годината настъпва голяма промяна по пътищата в България

Стана ясно, че до края на годината камерите на тол системата ще бъдат сертифицирани да…

преди 9 часа