in ,

В следващите дни ще се сблъскаме с голям проблем

Кадър: Youtube/БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Очаква се в следващите дни Балканският полуостров да бъде обхванат от област от високо атмосферно налягане. Времето ще е хубаво и слънчево на много места, но в котловинните и затворени полета ще стане голям проблем заради безветрието.

Ще има условия за по-трайни мъгли, което ще повиши вероятността от познатите ни температурни инверсии.

До няколко дни замърсяването, причинено от индустрията, в ниските слоеве на атмосферата там ще се натрупа и повишението на нивата на фини прахови частици ще достигне до високи стойности, предупреждават от MeteoBalkans.

Очаква се нивата на PM10 и PM2,5 (фин прах), SO2 (серен диоксид), CO (въглероден оксид), NO2 (азотен диоксид), O3 (озон) ще нарасне до стойности по-високи от нормите.

Замърсяването на въздуха е най-големият екологичен риск за здравето на хората в Европа според Европейската агенция за околната среда. Основните замърсители, които се цитират са фините прахови частици (ФПЧ), азотен диоксид, в по-малка степен озон и други.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/