in ,

Георги Костов: Варненци трябва да усетят Европа на трапезата си, а не брошури в задния си джоб

Снимка: Facebook

През 2024 г. се открива прекрасна възможност за Варна да увеличи присъствието си на Европейската сцена. Градът е в преходен момент да догонва събратята си, чрез дигитална трансформация и европейска реиндустриализация. За да не бъде подтиснато това, са необходими публични политики.

Навлизането на бизнес модели в местната власт и самото управление на местната власт чрез бизнес модели застрашава, както самото развитие на Варна, така и изобилието на възможности за бизнеса. Икономическите ползи за една общност идват с климата, в който тя се развива, а не от печалбата която реализира.

Историята ясно показва, че договорките и сглобките са преходни инструменти, които нямат политически дивидент. Неопитните политици лесно могат да се заслепят от текущият пламък на „пожарите“ (неотложните проблеми, които ги заобикалят) и обикновено се самозахабяват в дългосрочен план. Самият процес на навлизане на бизнес модели в политически кабинети води до задкулисни спойки на решения с нисък обществен принос.

Бизнесът по никакъв начин не може да бъде винен, освен ако не нарушава закона. Винаги основната цел е печалбата и така трябва да бъде. Сливането на бизнес и политика, не е прецедент в световната политическа история, а още по малко в местните политики в България.

Основен инструмент за преодоляване на недостига в системата, винаги са били по-големият обем на принципните позиции по публични политики. Грешка е да се допуска висок процент на договорки за задоволяване на конкретни интереси. Обикновено те бързо излизат наяве и изхабяват общественото доверие.

За да се преодолее недостигът, е добре да започнем да мислим за публични Европейки политики, които поставят принципни цели. Цели, които всички ние искаме. Да се чувстваме в собствения си град европейци. Да знаем какво се е случило и за какво се борим, така че ползите от ЕС да се усещат на трапезата ни.

И тук не говорим за голословни приказки, а за конкретни действия, които зависят от местна общност. Когато Европа дава пари за екологичен транспорт, за чист въздух, за социална среда, за  да имаме местна публична политика, която е над частния интерес. Единственият начин това да се случи е да е обявена и защитена. И ще ви го кажа директно, защото ако не е обявена, тя ще има пак договорка, а резултатът ще е паркинг вместо велоалея.

Трябва да се изправим пред обективните реалности, за да не допускаме да бъдем заслепени. Успешното управление не е прокламации в социалните мрежи и брошури от изборите в задният джоб, а политики, защитени с принципни позиции. Липсата на тази политика не е благо за управника, а нищета за обществото.

Европа все повече е Европа на семейството, на местните общности и Европа на хората, а за нас е Европа на варненци, ако искаме да живеем, като европейци.

Публикувано от Георги Костов

Георги Костов е предприемач, иноватор, експерт по европейски проекти, информационни технологии и активен общественик. В миналото е бил участник в политиката.При създаването на проекта Нова Варна взима активно участие и остава почетен член на екипа от редактори. Активно се занимава с подпомагане на младите хора и иновативни проекти.